Jaaroverzicht van feiten en ontwikkelingen in China

Zoals in de hele wereld hebben ook in China miljoenen mensen zich in 2019 ingezet, niet alleen om hun eigen omstandigheden te verbeteren, maar ook om maatschappelijke taken te volbrengen.

Het officiële persbureau Xinhua heeft een jaaroverzicht gemaakt van wat volgens de Chinese overheid in het eigen land de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten waren.

Jaaroverzicht en nieuwjaarstoespraak

In de nieuwjaarstoespraak van president en partijleider Xi Jinping komen de punten uit het jaaroverzicht en ook nog andere naar voren. De speech van Xi is bovendien doortrokken van vriendschap voor gewone mensen en hun elementaire, maar essentiële verlangen naar brood, vrede en voldoening.
Zie Full text: Chinese President Xi Jinping’s 2020 New Year speech 

1. De Wet op de Buitenlandse Investeringen (15 maart).

Hiermee wil China het land nog meer openstellen en investeringen uit het buitenland aantrekken.

2. Grote evenementen (van april tot en met november).

Het tweede Belt and Road Forum, de World Horticultural Exposition, de Conference on Dialogue of Asian Civilizations en de tweede China International Import Expo. Deze grote internationale fora, beurzen en tentoonstellingen haalden duizenden bedrijven, instellingen en bezoekers uit de hele wereld naar China. Zij konden er horen en zien dat China zich verder openstelt en aan de wereld wederzijdse voordelen en samenwerking te bieden heeft.

3. Herbronning van de Communistische Partij van China (begonnen op 31 mei).

Een vormingscampagne voor alle partijleden in het hele land, met als speciale doelgroep de functionarissen vanaf het middenkader. Thema: ‘trouw blijven aan de missie waarvoor de partij is opgericht ‘. Studiemateriaal : de publicaties van Xi Jinping over het socialisme met Chinese kenmerken voor de nieuwe tijd. Doelstelling: het zelfbestuur en de interne hervorming van de partij.
VIDEO tekenfilm ‘Staying true to our original mission’

jaaroverzicht
still uit video ‘Staying true to our original mission’

4. Grote regionale strategieën (het hele jaar door).

Voor het Bekken van de Gele Rivier (de Huanghe), de cluster Beijing-Tianjin-Hebei, de Economische Zone van de Jangtse, de Greater Bay Area van Guangdong-Hong Kong-Macao, het Westen van China werden projecten ontworpen voor de integratie van ecologie, economie en urbanisatie. Ook nieuwe stad Xiong’an, Shenzhen en Hainan werden proeftuinen van het hedendaagse Chinese socialisme.

5. Grote projecten (het hele jaar door)

Voorbeelden waren: de opening van Beijing Daxing International Airport, de oplevering van de Shandong, China’s eerste zelfgebouwde vliegdekschip. China kende technologische hoogstandjes op het gebied van 5G en ruimtevaart. Er liggen nu over 139.000 km spoorwegen in China. Daarvan zijn er 35.000 km voor hogesnelheidstreinen, een terrein waarop China nu nummer 1 is in de wereld.

6. De 70e verjaardag van Volksrepubliek China
(1 oktober).

Miljoenen mensen vierden op een of andere manier de verjaardag van de oprichting van hun socialistische staat: in parades en stoeten, op feesten en conferenties.  

Xi Jinping had het over ‘een zee van geluk op het Tiananmenplein’ tijdens de viering van de 70e verjaardag (foto chinadaily.com.cn )

7. De Vierde Voltallige vergadering van het Centraal Comité (eind oktober).

De partijleiding beoordeelde de sterke kanten en verbeterpunten van het politieke systeem en zijn instellingen. Ze stelde een takenlijst op om het beleid te verbeteren en te moderniseren.

8. De economie blijft stabiel en de situatie gaat vooruit (hele jaar)

Ondanks ongunstige omstandigheden in binnen -en buitenland ging de transitie naar een kwaliteitsverbetering van de economie verder. Nog eens meer dan 10 miljoen mensen in 340 gebieden werden boven de armoedegrens uit gehaald.

9. Handelsovereenkomst met de VS, fase 1 (13 december).

De twee landen zijn een deal overeengekomen  op basis van gelijkheid en wederzijds respect. Dit zal een gunstige invloed hebben op  hun economie en die van de wereld.

10. Bevestiging van het model van ‘1 land met 2 systemen’ (november en december).

Ten aanzien van Hongkong is besloten dat de voornaamste opdracht is: het herstel van orde en rust, onder leiding van de zittende autoriteiten van Hongkong.
China vierde de 20e verjaardag van de terugkeer van Macao naar het moederland.
China verzet zich met kracht tegen elke inmenging van buitenaf in de zaken van de twee regio’s, waar het model van 1 land met 2 systemen van kracht is.

foto Xinhua/Ju Huanzong

Bron: Xinhua, China Briefing, YouTube
Yearender

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar