Japanse premier Noda in Peking

De week voor het 40 jaar aanknopen van diplomatieke betrekkingen brengt de Japanse premier Noda een tweedaags bezoek aan Peking. Bedoeling van Japanse zijde is na een aantal incidenten of onzekerheden, de economische samenwerking terug op te krikken gezien de flauwe verwachtingen uit EU en VS.
De Japanse premier Noda brengt zijn bezoek precies een week voor de 40-ste verjaardag van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen. Uiteraard zal Korea bovenaan de agenda staan na het verdwijnen van Kim Jong Il. Er waren wrijvingen over de Diaoyu eilanden, meningsverschillen over de Zuid-Chinese zee en op de achtergrond lanceert de VS een nieuwe aanwezigheidsstrategie. Volgens een opiniepeiling staat het percentage Japanners dat China als vriend beschouwt op een dieptepunt, overigens net zoals het percentage Chinezen dat Japan als een vriend aanziet. Na het nucleair incident in Fukushima heeft China de import van Japans voedsel beperkt en viel ook het Chinees toerisme aan Japan terug. Japan wil ook een zekerheid van China betreffende de levering van zeldzame aardmetalen. Gezien de povere groeiverwachtingen uit VS en EU wil de Japanse premier het Chinese groeipotentieel beter aanspreken. In 2010 bedroeg het handelsvolume tussen beiden 300 miljard $. Japan werd China’s tweede handelspartner en China is Japans voornaamste handelspartner en exportland. Tussen Japan, Zuid-Korea en Japan wordt overigens gepoogd een vrijhandelszone op te zetten en daarover wordt ongetwijfeld ook gediscussieerd.
Vooreerst zal Noda terug proberen de import van Japanse voeding in China terug vlot te trekken. Rijst mag bijvoorbeeld nog altijd niet ingevoerd worden in China. China vormt na Zuid-Korea Japans tweede grootste bron van toerisme. Japan heeft al een reeks maatregelen afgekondigd om terug meer Chinezen aan te trekken en dit lijkt te werken want na de diepe Fukushima-val steeg in november het aantal Chinese toeristen terug voor het eerst, namelijk met 35 %. Zoals we al schreven wil Japan meer Chinese overheidsobligaties aankopen. Ander gebaar van Japanse goodwill is de steun die Japan belooft bij de uitbouw van Caofeidian als ecovriendelijke zone. Naar verluid zouden de leiders van beide landen ook een mechanisme van periodieke raadpleging afspreken waardoor onverwachte confrontaties kunnen worden vermeden.  Noda zou tenslotte willen dat Peking twee panda’s stuurt naar het door de beving sterk getroffen Sendai om er het moreel op te krikken.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *