Jeugd terug kalligrafie aangeleerd

Het ministerie van onderwijs vraagt aan alle lagere scholen dat ze terug het vak kalligrafie aanbieden. Hiermee wordt tegen gegaan dat de leerlingen niet meer zelfstandig zonder fouten kunnen schrijven en dat dit cultureel erfgoed zou teloorgaan. Ook het aantal gevechtsscholen kampt met minder aspirant-adepten.

Piano- en computerles zijn schering en inslag al van jongs af aan ook in China. Uit testen in mei bleek dat van de scholieren in Peking 30 % niet konden schrijven zonder fouten. Anderzijds zijn er in de kalligrafiecompetitie almaar minder inzendingen. Om deze teloorgang van het cultureel erfgoed tegen te gaan besloot het ministerie het basisonderwijs tussen het derde en het zesde leerjaar terug te verplichten eenmaal per week kalligrafie aan te leren. De cursus blijkt wel een niet verplicht keuzevak en zal ook in hoger onderwijs worden aangeboden.
De experten hebben dan ook hun bedenkingen bij het voornemen. Diegenen die echt bedreven zijn in het aanleren van kalligrafie zijn ofwel gepensioneerd ofwel zijn ze schooldirecteur. Het is niet evident dat de leerlingen die gebogen over het toetsenbord zitten, terug het juiste hanteren van harde en zachte penselen kan aangeleerd worden. Overigens hebben de leerlingen al te veel huiswerk en is alles geconcentreerd op vakken die voor de ingangstest naar het hoger onderwijs nodig zijn. Anderen wijzen dan weer naar het voorbeeld van Japan waar kalligrafie al lang verplichte materie is in de basisschool. Sommigen in China beweren dan ook dat China ver ten achter staat betreffende de bescherming van zijn cultureel erfgoed. Zij zijn dan weer blij dat China terug aandacht besteed aan het erfgoed dat anders dreigt verloren te gaan.

Putin met jonge gevechtsmonnik


Volgens China Daily is ook het aantal scholen waar gevechtskunsten aangeleerd worden,  aan een neergang toe. In de provincie Anhui daalde het aantal van 200 in de jaren negentig tot minder dan 60. In de stad Dengfeng waar zich de befaamde Shaolintempel bevindt, zonk het aantal van 100 naar 48. De Russische president Putin bracht overigens bij zijn recenste bezoek aan China een bezoek aan de Shaolin-tempel waar hij een demonstratie kreeg.  De gevechtsscholen vragen aan de overheid dat deze het internaat van rurale kinderen zou betoelagen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *