John Lee gekozen als Hongkongs nieuwe regeringsleider

John Lee is als enige kandidaat om de nieuwe Hongkong regering  te leiden gekozen met 1416 van de 1424 geldige stemmen. Hij maakte carrière als politieman en geniet de steun van Beijing.

John Lee (campagnefoto )

Er was tijdens de verkiezingen door het Kiescollege van Hongkong wie Chief Executive zou worden maar één kandidaat: het was de 64 jarige John Lee Ka-chiu die tot voor kort nummer twee van de regering was. Hij trad toen af om zijn kiescampagne voor te bereiden. Hij kreeg zondag 1414 van de 1424 geldige stemmen achter zijn naam of met meer dan 99% het hoogste percentage ooit. Hij heeft een carrière als politieman achter de rug en stond aan het hoofd van het veiligheidsapparaat toen in 2019 sociale onrust uitbrak. Wegens zijn handhaving van de orde tijdens protest tegen een uileveringswet kreeg hij de steun van Beijing en kwam op de VS-sancties lijst terecht.  Recentelijk verwijderde Google het kanaal van John Lee.

Na de verkiezing verklaarde John Lee zich bewust te zijn om het imago van Hongkong open, levendig verwelkomend en inclusief te houden. Hij gaf toe dat de Covid-beperkingen ongemak hebben veroorzaakt maar dat dit uit het evenwicht voortvloeide om de verdere verspreiding van de pandemie tegen te gaan. Het is belangrijk dat het normaal toerisme met het vasteland wordt hervat zo merkte hij op. De economie ging er tijdens het eerste kwartaal met 4% op achteruit en nog onduidelijk is ook hoe de nieuwe leider de sociale problemen zoals de huisvesting zal aanpakken. John Lee kreeg al felicitaties van de huidige regeringsleidster Carrie Lam als van het Hong Kong and Macao Affairs Office bij de Chinese regering. Het is dit jaar 25 jaar dat Hongkong naar China terugkeerde. De regering van John Lee gaat op 1 juli aan de slag.

Lees ook https://en.wikipedia.org/wiki/Election_Committee_(Hong_Kong)

Na zijn overwinning (Foto Xinhua)

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “John Lee gekozen als Hongkongs nieuwe regeringsleider

  1. “Volgens Wikipedia wonen er 7.249.907 (2020) mensen in Hongkong” Ik geloof niet dat deze info mijn mening over de verkiezingsuitslag wijzigt.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.