OogGetuige over een lichte lockdown in Beijing, Tongzhou

Onze ‘correspondent ter plaatse’ in Beijing, Gordon Dumoulin, had gisteren positief nieuws. ‘We zijn sinds vandaag uit lockdown, 10 daagjes dus dat viel wel mee en laten we hopen dat het redelijk stabiel blijft. Sommige andere compounds in onze omgeving zijn wel nog in lockdown. En het was rustig op straat vandaag’.

ChinaSquare volgt Gordons belevenissen uit het dagelijks leven in China en zijn observaties daarbij. We zetten zijn posts, met zijn toestemming, om in OogGetuigenissen.

lichte lockdown

Hoe het begon

Op 29 april meldde hij op 5iZ China in een stukje over haarkappers in China: ‘regelmatig komt de kapper bij ons op straat zijn werk doen. Helaas komt hij sinds gisteren niet meer op bezoek omdat ons wooncomplex op slot is gegaan, je mag er niet meer uit of in. Gelukkig kunnen we wel nog naar buiten, rondlopen en kinderen mogen op het terrein spelen’.

lichte lockdown

Baozi

30 april. Een dag later kwam er meer duidelijkheid en enigszins een geruststelling. ‘Gisteren waren we van plan om baozi (een stoombroodje) te maken maar kwamen er achter dat we geen gist meer hadden. Omdat we worden geconfronteerd met een ‘lichte’ lockdown in onze compound, hebben we onze vrienden een paar gebouwen verderop gevraagd of ze nog wat gist hadden. Het draaide erop uit dat we ‘s avonds samen heerlijke baozi maakten gevuld met vlees en de heerlijke eerste lenteblaadjes van de Chinese kool uit onze biologische dorpstuin die we vorige week hadden meegebracht.

We hebben te maken met een compound in lockdown om bewoners te beschermen tegen enkele gevallen die zijn geconstateerd in de wijk, de ruimere omgeving van het wooncomplex. De ‘lichte’ lockdown begon op woensdagavond. In het complex kunnen we vrij rondlopen en de kinderen genieten van spelen met het water of bloemen plukken in het kleine park op het terrein. En samen met medebewoners kunnen we heerlijke baozi eten.

We worden elke dag getest, als er een geval zou worden ontdekt op de compound, zou dit waarschijnlijk leiden tot een strengere lockdown, beperkt tot thuisblijven. Dus duimen! Ik wens allen veel sterkte en veerkracht toe die in strikte lockdowns zitten en nu al dagen of weken hun huis niet kunnen verlaten.’

Gemeenschapszin geeft veerkracht

6 mei. De lockdown ging zijn negende dag in. In de compound in Tongzhou vierden ze met een ‘intiem’ beperkt gezelschap de meivakantie in lockdown’light’… Gordon schrijft: ‘Of mensen het nu wel of niet eens zijn met welke COVID-maatregelen of -beleid wel of niet zijn aangenomen, en om welke motieven dan ook, het belangrijkste is dat mensen samen hun leefomgeving beheren. Het is tot nu toe geen zware periode geweest, zeker niet te vergelijken met strikte lockdowns in andere delen van China waar mensen wekenlang binnen zitten. Ondanks de lockdown was het zeer positief om te zien dat de organisatie en vele vrijwilligers elkaar aflosten om ervoor te zorgen dat de ongeveer 8.000-10.000 mensen worden opgevangen. Elke ochtend verschijnt er een vrachtwagen, een rijdende winkel geladen met groenten, fruit en vlees voor contactloos winkelen. Er zijn koeriersleveringen en je krijgt een persoonlijke oproep wanneer een pakket is aangekomen zodat je het, alweer contactloos, op kunt halen.

lichte lockdown

De bijna dagelijkse testlocaties worden beheerd met vrijwilligers uit de buurt zelf die je vooraf informeren wanneer je getest zal worden. En last but not least: het is super om de algemene positieve geest en veerkracht van de bewoners op de compound te zien. Gemeenschapszin. Natuurlijk kunnen we niet wachten om de compound te verlaten voor een wandeling in het aangrenzende kanaalpark, een bezoek aan onze biologische dorpstuin of een rit naar het stadscentrum, maar de geest en veerkracht van de mensen stemt je dankbaar en gelijkmoedig. En … we maakten van de gelegenheid gebruik om ons huis op te ruimen tijdens de meivakantie. Onze gedachten zijn bij degenen die in strenge lockdowns zitten.’

Verheugend

Op 9 mei schreef Gordon op LinkedIn dan bij een reactie op die laatste 5iZ China post: ‘de lockdown in onze compound is gisteren opgeheven, het lijkt erop dat de maatregelen net op tijd waren gekomen, maar we houden fingers crossed. Scholen, restaurants en een aantal winkels blijven vooralsnog dicht.

lichte lockdown

Met dank aan Gordon Dumoulin. De foto’s zijn allemaal van hem.
Op Wikipedia vonden we uitleg over de baozi.

Context (bron: Xinhua)

In Beijing zijn tussen zaterdag 7 mei 15.00 uur en maandag 9 mei 15.00 uur 89 lokaal overgedragen bevestigde COVID-19-besmettingen geconstateerd. De nieuwe gevallen waren allemaal van mensen in quarantaine. Ze zijn overgebracht naar aangewezen ziekenhuizen voor isolatiebehandeling. Tot maandag zijn er sinds de heropflakkering van COVID-19 op 22 april dus 777 COVID-19-gevallen vastgesteld in de Chinese hoofdstad. De besmettingen deden zich voor in 15 van de 16 districten die de stad telt. In Beijing zijn er nu 21 gebieden (delen van een district) met een hoog risico en 33 gebieden met een gemiddeld risico. Opvallend is een clusterinfectie in het Shunyi-district, waarbij tot nu toe 21 mensen positief testten op het nieuwe coronavirus. Een totaal van 915 nauwe contacten en 108 sub-nauwe contacten van de gevallen in Shunyi zijn nu in quarantaine, en het district heeft de preventie- en bestrijdingsmaatregelen voor epidemieën strenger gemaakt en spoorde werknemers aan om vanuit huis te werken om te helpen de verspreiding van het virus in te dammen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.