Kan het Westen inzake bestuur leren van China?

9780745659732_MO102_600Intelligent Governance for the 21st century

Nicolas Berggruen en Nathan Gardels
Recensie door John Vandaele*
Met Intelligent bestuur in de 21ste eeuw openen de ogen van diegenen die denken dat het Westen inzake bestuur niks kan leren van China. Ze maken duidelijk waarom de consumptiedemocratie zoals die in Californië in haar meest extreme vorm bestaat, disfunctioneel kan worden, en het moeilijk maakt voor een samenleving om zich voor te bereiden op de toekomst. Zo besteedt Californië, opgejaagd door opeenvolgende referenda, dezer dagen meer aan gevangenissen dan aan hoger onderwijs.
De auteurs beschrijven hoe de Chinese communistische partij een meritocratie heeft georganiseerd –je krijgt er geen topfuncties als je al niet in meerdere provincies je capaciteiten als bestuurder hebt bewezen. Een Obama is dus onmogelijk in China. Daarmee keert ze terug naar de oeroude confucianistische bestuurstraditie waar westerse verlichtingsdenkers destijds zo naar opkeken. Doordat de Chinese bestuurders niet afhangen van de kortetermijnnukken van het electoraat kunnen ze vaak beter inspelen op de complexe uitdagingen op de lange termijn.
De auteurs zijn ervan overtuigd dat beide bestuursvormen van elkaar kunnen leren. Dat de Chinese bestuurders in hun rijker wordende samenleving meer participatie en inspraak zullen moéten organiseren. Maar dat ook de VS meer zullen moeten teruggaan naar de wijsheid van de eigen founding fathers die destijds bevreesd waren voor de grillen van de massa en beseften dat besturen talent en ervaring vergt.
Ze beschrijven hoe een betere synthese van meritocratie en participatie mogelijk is voor het bestuur in de 21ste eeuw. Dat is een wereld van bewuste burgers die via de sociale media in een mum van tijd storm kunnen lopen en lokaal niveau betrokken moeten worden bij het bestuur. Het is ook een wereld waar immense rijkdom steeds minder gebonden is aan grondgebied maar voortkomt uit globale netwerken van megasteden. Dat maakt Marx opnieuw actueel, vinden de auteurs. ‘Als goed bestuur geen inclusieve groei kan genereren, zal het op een andere manier herverdeling moeten tot stand brengen.’
Intelligent Governance for the 21st century is uitgegeven door Polity Press, 196 blz. ISBN 978-19-985565-0
*Deze recensie is eerder verschenen in MO*, zowel op papier als online.
http://www.mo.be./recensies/intelligent-governance-21st-century
Wij plaatsen ze hier met toestemming van de redactie van MO*

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *