Kan skister twee naties nader tot elkaar brengen? (UPD)

De 18-jarige Chinese skister Gu Ailing, die vandaag, maandag, opkomt in haar eerste wedstrijd van de Olympische Winterspelen 2022, luister naar nog een naam, namelijk Eileen Gu.

skister
(foto Li Hao)

Dat komt omdat zij een Chinese moeder en een Amerikaanse vader heeft. Gu Ailing groeide op in de Verenigde Staten. Op haar derde begon ze met skiën en het piepjonge talent behaalde haar eerste overwinningen als skister toen ze 9 was. Tot 2019 kwam ze in internationale wedstrijden freestyleskiën uit voor de VS.

Van Team US naar Team China

De niet verbroken band met China was echter intussen steeds hechter geworden. Gu spreek vloeiend Mandarijns, met naar het schijnt een herkenbaar Beijings accent. Ze noemt zichzelf een ‘Beijing girl’. In 2019 – enkele maanden na haar eerste wereldbekerzege – maakte Gu bekend dat ze voortaan China zou vertegenwoordigen. En dus niet langer haar geboorteland de Verenigde Staten. Ze nam ook de Chinese nationaliteit aan. China erkent geen dubbele nationaliteit. Om je te laten naturaliseren moet je ofwel Chinese familie hebben of minimaal vijf jaar in China gewoond hebben. In juni 2019 werd Gu Ailing of Eileen Gu dus Chinees staatsburger, dankzij de band met haar moeder. Via Instagram kondigde ze aan dat ze bij internationale skiwedstrijden voortaan lid van Team China zou zijn.

Wonderkind

Voor het freestyleskiën waarin Gu een kampioen is, heb je kracht, techniek en artistiek vermogen nodig. Sinds de Olympische Winterspelen 1992 staat deze specifieke skisport op het officiële programma. In Beijing 2022 neemt Gu deel aan de onderdelen slopestyle, halfpipe en big air. Gu is wereldkampioene in de eerste twee onderdelen, in het laatste veroverde ze brons. Gu is topfavoriete voor minstens twee gouden medailles en ze kan er zelfs een derde halen. Kenners noemen Gu een uniek sportwonder.  

Alles zit mee

Gu Ailing heeft ook zicht op een  geweldige academische carrière. Behalve slim wordt ze ook mooi gevonden, van het soort schoonheid waardoor ze als model voor dure merken wordt gevraagd. Dure Amerikaanse en Chinese merken, het voordeel van hechte banden met twee wereldeconomieën. Opmerkelijke uitspraken van de skister zijn dat ze ‘mensen bij elkaar wil brengen’ en wil ‘bijdragen aan vriendschap tussen de volkeren’. Gu laat via sociale media weten dat ze trots is op haar afkomst, maar ook op de opvoeding die ze in de VS heeft gekregen. Ze wil meehelpen aan de contacten, het wederzijds begrip en de vriendschap tussen China en de Verenigde Staten. Ze noemde haar beslissing om niet langer voor de VS uit te komen en te kiezen voor China ‘ongelofelijk moeilijk’. Daar stond volgens haar tegenover dat ze nu ‘ de mogelijkheid zag om miljoenen jongeren te inspireren in het geboorteland van haar moeder’.

… behalve de tijd

Dat lijkt aardig te lukken. Op Chinese sociale media zou ze miljoenen fans hebben. Het ontwikkelen van vriendschapsbanden tussen Chinezen en Amerikanen gaat echter iets moeilijker. In de VS beweren ze dat ze een landverrader is, die zich heeft laten beïnvloeden door de ‘propaganda van Xi Jinping’. Haar Instagram telt nog slechts 320.000 volgers en ze zou zelf doodsbedreigingen hebben gekregen. De vraag is dus of het niet veeleer Amerikanen zijn die zich hebben laten verleiden door propaganda, maar dan van Trump, Pompeo, Biden, Blinken & Co.

skister
(foto Li Hao)

Programma

Op Gu Ailings Chinese sociale media-accounts uiten Chinese internetgebruikers hun vertrouwen in haar prestaties en posten ze bemoedigende berichten. Aanmoedigingen zal ze misschien nodig hebben. Ze komt vanaf maandag uit tegen sterke tegenstanders als de Zwitserse Mathilde Gremaud die tijdens de training een grote indruk liet en de Franse Tess Ledeux, die in januari 2022 wereldkampioen big air werd. In de discipline freeski halfpipe (finale op 18 februari), heeft ze de grootste kans om te winnen. Maar ook hier komt ze sterke concurrenten tegen, de 29-jarige Canadese Cassie Sharpe, en de 20-jarige Kelly Sildaru uit Estland. Op 2 december 2021 raakte Gu nog gewond maar eenmaal hersteld begon ze een maand later aan een zegereeks in een aantal wedstrijden. Volgens de media van FIS, de Internationale skifederatie ‘heeft ze niets anders gedaan dan winnen tijdens dit seizoen’. Dus het ziet er goed uit voor de skister van Team China die naar eigen zeggen maar ‘0.1 % talent heeft en resultaten vooral behaalt met haar passie voor het skiën’. Alle resultaten voor het skiën in Beijing 2022, dus ook van het freestyleskiën en de resulataten van de merkwaardige kampioene met een Chinees-Amerikaanse achtergrond, zijn te volgen via fis-ski.com.

Bronnen: Global Times, Fis-Ski, VRT.Sporza, Wikipedia

Lees en bekijk ook Nury Vittachy over wat de media weigeren te zeggen over Gu Ailing
en Danny Haiphong over het element racisme in deze kwestie.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *