Kanton wil schonere lucht voor Aziatische Spelen


Zicht op centrum Kanton

Zicht op centrum Kanton


Net zoals Peking maatregelen trof tegen de luchtvervuiling voor de Olympische Spelen en Shanghai dit doet in het licht van Expo 2010 heeft Kanton ook een trits maatregelen afgekondigd met het oog op de Aziatische Spelen, die volgend jaar in november in Kanton worden gehouden.
Onderdirecteur Yang Liu van Kantons milieudienst heeft bekendgemaakt dat de metropool 600 miljoen uittrekt om het probleem van luchtvervuiling tegen te gaan. Het stadsplan voorziet ook een bijdrage van 1,8 miljard yuan door de privésector. Het doel is volgend jaar 361 dagen goede luchtkwaliteit te hebben. De smogdagen in de stad verminderden van 142 in 2004 tot 110 vorig jaar. De gestelde taak is moeilijk. Om het probleem te bestrijden zullen niet minder dan 32 chemische bedrijven ofwel moeten verhuizen ofwel de productie stoppen. Alle verwarminginstallaties kregen de opdracht NOx en SO² te verminderen. Volgens de lokale milieudienst zijn de zwavelstofdioxide-uitwasemingen gedaald van 185.000 ton in 2004 tot 99.000 ton in 2008. Acht grote bedrijven, waaronder een filiaal van Sinopec en de Kantonpapiergroep, werd bevolen om tegen 2010 zwavelfilters te installeren. Voorts werden gedurende de laatste drie jaren 91 kleinere cementbedrijven gesloten. In de toekomst zal ook rook door restaurants worden aangepakt. Vorig jaar werden 2430 restaurants gesloten die niet beanwoordden aan de standaarden qua uitwasemingen.
Kantons burgemeester Zhang Guangning vertelde dat Kanton bepaalde maatregelen van Peking tijdens de Olympische Spelen, zal overnemen. Nu in november volgt een experimentele oefening. De Aziatische Spelen worden van 12 tot 27 november 2010 gehouden, een tijdstip dat relatief ongunstig is qua luchtkwaliteit. Een universitaire studie wees uit dat 20 tot 40 % van de luchtvervuiling in Kanton komt van steden in de nabijheid. Kanton werkt dan ook samen met de steden Foshan, Dongguan, Zhongshan en Shenzhen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De 16° Aziatische Spelen worden gezamenlijk gehouden door Foshan, Dongguan, Shanwei en Kanton.
Lees ook: http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/strijd-tegen-luchtvervuiling-straks-per-regio//
http://www.chinasquare.be/dossiers/beleid-dossiers/delta-van-parelrivier-moet-terug-groen-worden/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.