Kennismaking met Liu Haisu, een grote en moderne Chinese schilder

Liu Haisu

Het (West-Europese) publiek wordt uitgenodigd om kennis te maken met een belangrijke Chinese schilder uit de twintigste eeuw.

Een selectie uit het werk van Liu Haisu is vanaf vrijdag 8 november te zien in het China Cultural Center in Brussel. Deze tentoonstelling loopt tot 9 januari 2020. Het Chinese culturele centrum in Brussel organiseert dit evenement in samenwerking het Liu Haisu Art Museum.

Pionier

Liu Haisu (1896-1994) was aantoonbaar een pionier van moderne kunst in China. In samenhang met zijn werk als innoverend kunstenaar was hij ook actief als onderzoeker en pedagoog. Liu was een bereisd man. Hij kende Japan en verschillende landen in Europa goed. Voor hem waren zijn reizen een bron van kennis en inspiratie. Daardoor introduceerde hij Europese schildertechnieken en kunstonderwijs in China.

Chinees en internationaal

Liu Haisu vertrok van de klassieke Chinese schilderkunst en combineerde die met westerse technieken. Zo leverde hij, net zoals generatiegenoten van hem, een belangrijke bijdrage aan de modernisering van de traditie van zijn land. Liu en drie andere vernieuwers werden de Four Great Academy Presidents van China genoemd.

Liu Haisu
Wolkenzee over Huangshan, schilderij van Liu uit 1954, (foto China Daily)

Huangshan

Zijn werk en zijn kalligrafieën heeft hij geschonken aan het Liu Haisu Art Museum. Dat heeft samen met het China Cultural Center in Brussel een selectie gemaakt van zijn werk rond het thema van de Huangshan (de Gele Berg), een bergketen in het zuiden van de Chinese provincie Anhui. De bergketen van Huangshan was een grote inspiratiebron voor Liu. Tien keer heeft hij tussen 1918 en 1988 de streek bezocht. De schilderijen erover geven een levendig beeld van wat er zo typisch was aan zijn werk.

Buitenkans

Daarom is de titel van de tentoonstelling ook: The Master and His Ten Pilgrimages to Huangshan – Exhibition of the collection of the Liu Haisu Art Museum. De toegang is gratis, een buitenkans om kennis te maken met een uitstekende vertegenwoordiger van het hedendaagse Chinese streven om traditie en internationale dialoog met elkaar te verenigen.

Liu Haisu
De spits van Guangmin, schilderij van Liu uit 1982 (foto China Daily)

Voor wie meer wil weten

Twee jaar geleden was er in Beijing een tentoonstelling waar 28 schilderijen, die Liu over Huangshan had gemaakt centraal stonden. De werken in ink brush (kalligrafie) en olieverf gaven een goed beeld van zijn stijlvernieuwingen. Naar aanleiding van die tentoonstelling stond er toen een stuk van Lin Qi in de China Daily, getiteld Natural Ability. Dat bevat eigenlijk de best denkbare beschrijving van het leven en het werk van Liu Haisu, en van enkele van zijn wapenfeiten.

Bronnen: cccbrussels.be, Wikipedia, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar