Kernenergie ook in China controversieel

De kernramp in Japan kwam er kort nadat China besloten had het aandeel van kernenergie in zijn nationale electriciteitsproductie gevoelig uit te breiden. Het debat over kernenergie werd onder druk van de gebeurtenissen opnieuw geopend.
Professor He Zuoxiu , een bekende theoretisch natuurkundige die ooit betrokken was bij de ontwikkeling van de Chinese atoombom, is de eerste belangrijke wetenschapper die zich publiek uitspreekt tegen het verderzetten en uitbreiden van het Chinese kernenergieprogramma. China heeft veel minder uraniumvoorraden dan geschat, en de technologie van kernsplijting is niet zo gevorderd als men beweert, aldus de professor in het tijdschrift Science Times. China is niet voldoende voorbereid op het gebied van veiligheid. Hij zou ook willen weten voor welke kracht van aardbeving de Chinese kerncentrales ontworpen zijn. In China werken al 14 reactoren, 26 zijn in aanbouw en nog 28 gepland.  Tegen 2030 zouden er ongeveer 200 reactoren zijn, en tegen 2050 wel 400, die dan voor 15% van de electriciteitsproductie zouden instaan. Na de Japanse ramp is een moratorium van zes maand ingesteld op nieuwe goedkeuringen, en worden de bestaande plannen onder de loupe genomen.
Volgens professor He zou het land op basis van gegevens van het Internationaal Atoomenergie Agentschap slechts 300.000 ton uranium hebben, maar Chinese energie-experten gaan uit van 2 miljoen ton. Het zal moeilijk zijn voldoende verzekerde import te vinden om het tekort aan te vullen; uraniumhandel is veel delicater dan olie- of gashandel. Proberen verhelpen aan het tekort door veel efficiëntere snelle kweekreactoren is geen oplossing want die kosten veel meer in bouw en onderhoud zodat de electriciteit onbetaalbaar wordt. Bovendien is de Chinese technologie voor snelle kweekreactoren nog niet van het hoogste wereldniveau.
Het grootste probleem volgens He is veiligheid. De Japanse centrales konden een aardbeving van magnitude 7.0 aan. Maar wat de Chinese centrales aankunnen is staatsgeheim. Het is mogelijk centrales te bouwen die een schok van magnitude 9 aankunnen, maar daar hangt een astronomisch prijskaartje aan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *