Kinderen in Beijing weer naar school (voor even)

De meeste scholieren in het basisonderwijs en de middelbare scholen van Beijing konden maandag weer naar school na meer dan 50 dagen afstandsonderwijs.

De lessen en het huiswerk moesten online gaan omdat er een lokale heropflakkering van COVID-19 was en de overheid de risico’s zoveel mogelijk wilde beperken en de zwakste burgers beschermen.

weer naar school
(foto Xinhua / Ren Chao) disclaimer

Risico klein genoeg

De hervatting van de persoonlijke lessen in de hoofdstad vindt plaats nadat in de hoofdstad tien opeenvolgende dagen enkelvoudige cijfers van COVID-19-gevallen waren gemeld. Dit na de laatste uitbraak rond een bar aan de Heaven Supermarket op 9 juni. Studenten in de basisscholen hervatten de persoonlijke lessen. Dat gold ook voor de klassen 7, 8, 10 en 11. Het schooljaar voor leerlingen van de klassen 9 en 12 is eerder dan gewoonlijk afgerond. Bepaalde maatregelen voor preventie en bestrijding van de epidemie blijven in voege.

Blijvende voorzichtigheid

Het departement onderwijs van de stad Beijing meldt dat leerlingen en docenten twee keer per week een nucleïnezuurtest moeten ondergaan, met een tussenpoos van ten minste 48 uur voor elke test. Ondertussen zullen belangrijke groepen werknemers in en rond de scholen, zoals bewakers, kantinepersoneel en schoonmakers, worden getest in overeenstemming met de gezondheidsvoorschriften van de stad. Ook in de omgeving van de campussen zullen er regelmatig monsters worden genomen. Ouders moesten de gezondheidsinformatie van hun kinderen en de mensen in dezelfde woning op zondag indienen voordat hun kinderen weer naar school konden. Die informatie is: een negatief resultaat van een nucleïnezuurtest niet ouder dan 48 uur, een brief waarin de ouders toestemmen in controles ter preventie van epidemieën, gezondheidscodes en codes met info over de verplaatsingen van hun kinderen.

Pechvogels en proefkonijnen

Een klein aantal scholieren, in wijken waar een lockdown nodig blijft zitten nog in thuisquarantaine en blijven thuis studeren. De kleuterscholen gaan pas op 4 juli weer open. De Chinese hoofdstad meldde zondag drie lokale bevestigde gevallen van COVID-19 en één asymptomatisch geval, aldus de gemeentelijke gezondheidsdienst. ‘We moeten een evenwicht vinden tussen preventie en bestrijding van epidemieën en de kwaliteit van het onderwijs, en ons inspannen om het onderwijs op tijd weer normaal te laten verlopen’, heeft een woordvoerder van het departement onderwijs van Beijing laten weten. Gezondheidsexperts zeiden dat de hervatting van de school, ongeveer 20 dagen voor de zomervakantie, kan dienen als een proef voor reguliere anti-epidemische maatregelen en om methodes uit te testen met het doel uitbraken op de campus beter te voorkomen.

Beijing en China

Van het hele Chinese vasteland kwam zondag de melding van vijf lokaal overgedragen bevestigde COVID-19-gevallen, waarvan drie in Beijing en twee in Shanghai, zei de National Health Commission maandag. Zondag werden in totaal 18 lokale asymptomatische dragers vastgesteld in zeven regio’s op provinciaal niveau, waaronder zes in Liaoning. In totaal werden 77 COVID-19-patiënten zondag ontslagen uit ziekenhuizen na herstel op het Chinese vasteland, waarmee het totale aantal COVID-19-patiënten op het Chinese vasteland zondag op 219.791 komt. Zondag waren er geen nieuwe sterfgevallen als gevolg van COVID-19, met een totaal dodental van 5.226.

Een goed verzwegen succes

Ook volgens de Covid19 statistieken van Worldometers zijn er in de Volksrepubliek China sinds het begin van de pandemie 5.226 doden ten gevolge van Covid-19 gevallen, dat wil zeggen 4 doden per miljoen inwoners. In de Verenigde Staten heeft Covid-19 intussen 1.040.805 slachtoffers geëist, of 814 doden per miljoen inwoners. Tussen alle negativistische westerse verhalen over het ‘draconische Chinese covidbeleid’ schittert berichtgeving van dit Chinese resultaat door afwezigheid. (Belangrijk om te vermelden is dat hierbij Hongkong, Macau en Taiwan niet meegeteld zijn omdat daar een andere aanpak geldt vanwege de grote autonomie van de speciale administratieve regio’s en het feit dat de provincie Taiwan nog steeds los van het moederland beheerd wordt.)

Waarvoor doen zij het?

Het minste wat kan gezegd worden is dat het een loffelijk streven van de Chinese overheid is om het dodental zo extreem laag te houden. Xi en zijn regering zijn daarvoor bereid om zeer strenge maatregelen, in combinatie met een zekere flexibiliteit, te blijven nemen bij elke nieuwe uitbraak door de virusvarianten. De maatregelen zijn sociaal zwaar en economisch nadelig, maar ze komen er op advies van de meerderheid van gezondheidsexperts. Volgens de Chinese staat beschermen ze zo niet alleen de eigen burgers, maar ook die in andere landen.

weer naar school
foto Gordon Dumoulin (disclaimer)

Er het beste van maken

De meest mensen begrijpen dat en maken er het beste van. Zo meldt onze correspondent in Beijing, Gordon Dumoulin, over het district Tonghzou waar hij met zijn gezin woont het volgende. ‘Vanwege de heropflakkeringen, hoe beperkt ook, stellen veel mensen hun vakantiereizen uit en blijven ze in hun wijk. Het sociale leven bloeit op allerlei terreinen. Sinds een paar weken zijn er in onze buurt overal kraampjes opgezet, waar ‘s avonds zelfgemaakte vleeswaren, broodjes en verfrissende melk en citroenthee of speelgoed en fruit worden verkocht. Aan de kant van het park genieten veel gezinnen van hun avonden om te sporten en af te koelen van de hete dagen’.

Bronnen: Xinhua, Global Times, 5iZChina, Worldometers

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *