Klemtoon op stabiliteit voor economie in 2022

De jaarlijkse vergadering waarop de economie van het volgend jaar gepland wordt, legt vooral de klemtoon op stabiliteit. De economie staat immers onder druk door dalende vraag, schokken in de toelevering en zwakkere verwachtingen. De fiscale politiek wordt meer proactief en de monetaire politiek blijft voorzichtig.

Haven Tangshan

Verduidelijking vooraf: proactief fiscaal beleid betekent een vooruitziend beleid van belastingen, taksen en omgekeerd vrijstellingen en subsidies om de vooropgestelde economische doeleinden te bereiken. een voorzichtig monetair beleid betekent dat de centrale bank de hoeveelheid geld in omloop voorzichtig verhoogt of verlaagt in reactie op de huidige of  verwachte evolutie van de economische groei; dat heeft ook een tweede luik, de wisselkoers, die men ook voorzichtig binnen bepaalde marges gaat houden en zo de invoer en uitvoer beïnvloeden..

De toppolitici kwamen van woensdag tot vrijdag bijeen in hun jaarlijkse bijeenkomst om de economie voor 2022 te bespreken. De vergadering stelde vast  dat de economie onder een drievoudige druk staat: namelijk minder vraag, schokken in het aanbod en ook zwakkere verwachtingen. In de eindmededeling na de vergadering wordt 25 maal het woord stabiliteit gebruikt, zo telde Global Times na.  

Niettegenstaande de ingewikkelde internationale veranderingen wil China verder de economische grondslag verstevigen, de technologische innovatie versterken, het multilateralisme aanhangen, het initiatief nemen bij het standaardiseren van economische- en handelsregels en de hervormingen en open deur politiek op een hoger kwalitatief niveau brengen. Naast het stabiliseren van de macro-economie en het behoud van sociale stabiliteit zal het welzijn van de bevolking worden verbeterd. Volgend jaar zal China een meer proactieve fiscale politiek voeren terwijl de monetaire politiek voorzichtig blijft.

Het voorzichtig monetair beleid moet wel flexibel zijn en de liquiditeit moet op een redelijk en ruim niveau worden gehouden. Vorige week heeft de Nationale Bank de minimumreserves voor de banken met 0,5% verlaagd waardoor 1200 miljard yuan vrijkomt. KMOs/MKBs zullen worden gesteund. Er komen ‘verkeerslichten’ bij de supervisie van kapitaal: rood of verboden voor wat niet kan en groen of toelatingen voor wat het kapitaal mag. Wat vastgoed betreft, zullen nieuwe ontwikkelingsmodellen worden nagestreefd zoals huren voor een lange termijn, meer toegankelijke huisvesting en het ondersteunen van de commerciële huizenmarkt

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 4,9% en de eerste drie kwartalen met 9,8%. De groeivoet voor volgend jaar wordt bekend tijdens de toespraak van LI Keqiang voor het parlement in maart. In 2022 studeren voor het eerst meer dan 10 miljoen afgestudeerden af en ook voor hun tewerkstelling zijn maatregelen in voorbereiding.

Xinhua, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *