Koningin Máxima bezoekt China over toegang tot financiële diensten (upd)

De Nederlandse Koningin Máxima bezoekt van maandag 24 tot en met vrijdag 28 november China als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

maximazhou

Bij de voorzitter van de Nationale Volksbank Zhou Xiaochuan


China werkt op diverse manieren aan de verbetering van de toegang tot financiële diensten om met name de ontwikkeling van lage inkomensgroepen en kleine (boeren)bedrijven mogelijk te maken.
Koningin Máxima bezoekt China op uitnodiging van de Chinese overheid. De centrale bank, de People’s Bank of China (PBOC) en de toezichthouder van de bankensector in
China, de China Banking Regulatory Commission (CBRC) spelen volgens de VN een belangrijke rol in het verbeteren van de toegang tot financiële diensten voor de inwoners van China. De PBOC gaat een nationaal plan voor inclusieve financiering te ontwikkelen.
Koningin Máxima heeft in Beijing onder anderen een ontmoeting met  gouverneur Zhou Xiaochuan van de People’s Bank of China, vertegenwoordigers van de China Banking Regulatory Commission en vertegenwoordigers van financiële instellingen. Ze heeft een toespraak gehouden op de Nationale School voor Ontwikkeling in Peking. Maxima pleitte ervoor om banken en financiële instellingen toegankelijker te maken voor mensen met een kleine beurs. . In China blijft het lastig om grote banken te interesseren voor kleinere projecten.
In haar speech wees koningin Máxima erop dat bijna de helft van de Chinese bevolking op het platteland woont, maar slechts 6 procent van de uitstaande leningen vertegenwoordigt. Met een lening kan de plattelandsbevolking bijvoorbeeld schapen kopen of een eigen bedrijf beginnen. Mobiel bankieren, dat op grote schaal ook in China zijn intrede heeft gedaan, biedt volgens Máxima op termijn enorme mogelijkheden voor het platteland.  De koningin bezocht vandaag het Chinese platteland om te zien hoe het nu gesteld is met de toegang tot financiering. Máxima was bij een tomatenteler, een schapenfokker en een groentewinkel
Verder spreekt Koningin Máxima met leidinggevende figuren van maximaconfChinese internetbedrijven zoals Alibaba om te zien op welke manier de activiteiten van deze bedrijven kunnen bijdragen aan het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. Aanvankelijk zou  Máxima ook ontvangen worden door de Chinese president Xi Jinping, maar omdat ‘zijn agenda het niet toelaat’ zal er vanavond in het State Guest House enkel een diner zijn met Peng Liyuan, de echtgenote van Xi, en vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de People’s Bank of China.
Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de sector van midden- en kleinbedrijf. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion‘ (GPFI).
Bron: koninklijkhuis.nl, nu.nl, NOS, dailymail.co.uk

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Koningin Máxima bezoekt China over toegang tot financiële diensten (upd)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *