Occupy beweging wil zich overgeven in Hongkong (upd)

In Hongkong is de Occupy-protestbeweging klaar om een punt te zetten achter zijn actie. Gerechtsdeurwaarders en politie verwijderen op bevel van justitie barricades en tentjes van de drukke wegen. Chief Secretary Corrie Lam neemt vandaag in Beijing deel aan een gemeenschappelijke meeting over de ontwikkeling van de Parelrivierdelta tussen de provincie Guangdong en Hongkong/Macao.

leidersoccup

3 leiders Occupy-beweging klaar voor de anti-climax


Van de eind september massaal gestarte protestbeweging schiet nauwelijks nog wat over. Studentenleiders die het vliegtuig naar Beijing wilden nemen om er te praten over hun eisen, kregen daarvoor geen toestemming ofwel werd hen de toegang tot Shenzhen ontzegd. Het Hoger Gerechtshof heeft het beroep van de studenten verworpen tegen de eis van de Transport- en Taxiverenigingen die het gerecht vroegen een einde te maken aan de bezettingen.  De meerderheid van de protestbeweging wil zich overgeven aan de politie.
Uit opiniepeilingen bleek ook dat 70% tot 80% van de ondervraagde bewoners in Hongkong wil dat het protest nu stopt. Maar een kleine groep binnen de protestbeweging wil verder gaan door bijvoorbeeld het protest naar de buurten te brengen. Uit de regelmatige peiling van de Chinese University’s Centre for Communication and Public Opinion bleek voor de eerste maal dat er meer bewoners tegen dan voor de protestbeweging zijn. Naar verluidt bestaan er nog interne tegenstellingen binnen de beweging over wanneer zich over te geven, maar de 3 leiders  zijn van plan dit te doen op 6 december, dus na 2 maand van acties onder het symbool van de paraplu.

Ontruiming

mongkokdeurw

Deurwaarders in Mong Kok


Maandag ruimde de politie de barricades naast het Brits consulaat en werden ook op 20 plaatsen in Mong Kok bevelschriften opgehangen. 50 personen verzamelden zich vorig weekend in Kowloon-park om hun steun te betuigen aan de politie in verband met de verwachte ontruiming van Mong Kok deze week.
Chief Executive Leung zei in de Legislative Council het volste vertrouwen te hebben in de politie en Corry Lam verklaarde in Beijing dat de politie de deurwaarders ten volle zou steunen. Ze bestempelde de  vrijmaking van de wegen als een grote opluchting voor omwonenden en de winkels er rond.

Meeting in Beijing

Het bestuur van Hongkong werd door Beijing opgeroepen om vandaag dinsdag deel te nemen aan een grensoverschrijdende vergadering over de ontwikkeling van de Parelrivierdelta. Chief Secretary Carrie Lam Cheng Yuet-ngor en drie andere toplui gingen naar de vergadering die bijeen geroepen werd door de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en waar ook deelnemers uit Macao, Shenzhen, Guangzhou en Zhuhai zijn uitgenodigd.
De meeting gaat hoofdzakelijk over de ontwikkeling van de speciale zone Qianhai (tussen Shenzhen en Hongkong), Nansha (Guangzhou) en de Hengqin speciale zone nabij Macao. Vooral de economische planning op halflange –en lange termijn zal worden bediscussieerd alsook de planning van infrastructuur. Na de instelling en het in werking treden van het gemeenschappelijk platform tussen de beurzen van Shanghai en Hongkong is deze eerste vergadering allicht ook een middel van de centrale overheid om de banden met Hongkong en Macao nauwer aan te halen.
Bronnen:  SCMP, Hong Kong Standard
Lees ook ons dossier “Naar nieuwe relatie Hongkong tegenover Parelrivierdelta”

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *