Koolstofarme steden een nieuwe trend

Nadat in 2008 het idee van koolstofarme steden gelanceerd werd in China, zetten steeds meer steden in China projecten op die kunnen bijdragen tot minder koolstof-uitstoot. Het ministerie van leefmilieu staat klaar om producten te certifiëren als “koolstofarm” en nog deze week werd een studie bekend dat China ruimte zat heeft voor de ondergrondse opslag van CO².
Koolstofarme nijverheid, groene economie, koolstofarme musea… Het zijn allemaal begrippen waar de Chinezen mee om de oren wordt geslagen sedert 2008. Begin 2008 waren Baoding en Shanghai de eerste steden om samen met het “World Wildlife Fund” (WWF) naar wegen te zoeken voor de koolstofarme ontwikkeling in de Chinese steden. Dit betekent dat in het kader van een snelle economische ontwikkeling wordt nagegaan hoe het energieverbruik en de koolstofuitstoot kan beperkt worden. Ondertussen wordt het concept ook onderschreven door steden als Zhuhai, Shenzhen, Hangzhou, Guiyang, Jilin, Nanchang, Guangyuan, Ganzhou en Wuxi. De modetrend toont volgens prof Li Yiyun van het “Centrum voor Leefmilieu en Ontwikkeling” bij de Chinese Academie voor Wetenschappen aan dat een overmijdelijke keuze voor duurzame ontwikkeling in stedelijke gebieden nodig wordt. Dit is ook de weg die voorgeschreven wordt door het laatste zgn Blauw-boek over de Chinese steden.

Verkeerslichten met zonne-energie

Verkeerslichten met zonne-energie


Voortrekker van de nieuwe trend is ongetwijfeld de stad Baoding die op 170 km ligt van Peking. Nauwelijks was Yu Qun benoemd tot burgemeester of de vissen in het nabijgelegen meer stierven massaal door vervuilende fabrieken uit de omgeving. Yu voelde dat hij niets anders kon doen dan deze te sluiten. Op de vraag wat in de plaats moest komen, leek het antwoord evident: niet vervuilende zoals bijvoorbeeld hernieuwbare energie. De burgemeester trok naar Spanje en Duitsland die gevorderd zijn op dat terrein.  Terug in China viel de administratie minder gemakkelijk te overtuigen de weg van zonne-en windenergie op te gaan. In Baoding werd echter een “Elektriciteits-vallei” opgericht naar analogie met “Silicon Valley”: het is nu de snelst groeiende hub voor zonne-, wind- en biomassa-energie. Baoding heeft de hoogste groeivoet in de provincie Hebei en de vallei verviervoudigde reeds het zakencijfer. Ze omvat  nu 200 ondernemingen inzake hernieuwbare energie. De burgemeester voorspelt dat de vallei binnen twee jaar de auto- en tekstielsector in belang zal overtreffen.wind electric
Shanghai mocht als organisator van Expo 2010 met als thema “Betere stad, beter leven” niet achterblijven. Momenteel lopen in samenwerking met het WWF en nog een reeks partners allerlei piloot-en proefprojecten op diverse vlakken. Het is de WWF-bedoeling dat de ervaringen uit Baoding en Shanghai later worden veralgemeend over China. Dit neemt niet weg dat andere steden ook aan de weg timmeren. In de stad Ganzhou werden met 17 energieverslindende ondernemingen akkoorden gesloten over energiebesparing. Zowel Zhuhai als Jilin hebben gevraagd om piloot-projecten te mogen opzetten. Hangzhou wil niet enkel een koolstofarme stad zijn met dito nijverheid, maar spreekt reeds over een koolstofarm museum te bouwen. Kortom de trend lijkt niet meer te stuiten. Toch waarschuwt Li Yuyun voor de luchtbel en overproductie in de sector waarover we het reeds hadden. Zeker is evenwel dat koolstofarme nijverheid, koolstofarme technologie en dito verbruik samen gaan.
Het ministerie van Leefmilieu van zijn kant is van plan om een koolstofarm-label te certifiëren voor producten. 10 landen hebben reeds zo’n certifiëring. De datum wanneer dit start is niet bekend gemaakt; wel is duidelijk dat in deze samengewerkt wordt met Duitsland. Het Chinees label zou niet verplicht opgelegd worden.
Ook in verband met CO² werd deze week nog een gemengd Chinees-Amerikaanse studie bekend die gemaakt werd in samenwerking met het “Pacific Northwest National Laboratory”. Volgens de studie heeft China plaatsen te over waar op termijn CO² ondergronds kan worden opgeslagen. De plaatsen situeren zich meestal op hooguit 160 km van de steden. Punt is wel dat de technologie zich nog in het experimenteel stadium bevindt. In de Verenigde Staten werkt het Ministerie van Energie aan zeven projecten die jaarlijks één miljoen ton CO² ondergronds zouden opslaan. Zeng Hongbo -een geoloog die een departement leidt aan de Universiteit van Nanjing- beweert echter dat niemand kan garanderen dat er zich geen lekken zullen voordoen of andere milieuschade optreden.
Zie ook CCTV- video over de nieuwe lifestyle

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *