Laagste werkloosheidsgraad sinds 15 jaar in Chinese steden

Op het einde van 2017 was de geregistreerde werkloosheidsgraad in de stedelijke gebieden 3,9%. Reden tot tevredenheid, geen aanleiding voor triomfalisme.

Het werkloosheidspercentage in de steden is het laagste sinds 2002. Het ministerie van Werknemersbeleid en Sociale Zekerheid heeft dat afgelopen maandag op een persconferentie bekendgemaakt.

Banen in de stad

werkloosheidsgraad

You Jun

You Jun, viceminister van het departement, merkte op dat er in de steden 13,51 miljoen nieuwe banen zijn gecreëerd. De werkloosheidsgraad is er daardoor in de vier kwartalen van het vorige jaar onder de 4% gebleven. De banen gingen onder meer naar 5,58 miljoen werklozen en 1,77 miljoen werkzoekenden die moeilijk een baan konden krijgen. Zhang Yizhen, een collega van You Jun, besprak vervolgens de stand van de hele werkende bevolking en de maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid. China telt nu 900 miljoen werknemers. Het arbeidspotentieel zal tegen 2035 veilig boven de 800 miljoen blijven.

Tevredenheid

Een maand geleden was het nieuws al bekendgemaakt. De persconferentie van deze week moest blijkbaar de positieve aspecten extra benadrukken. In een persmededeling van januari gaf het ministerie aan dat het cijfer van 13,5 miljoen betekende dat er vorig jaar 370.000 nieuwe banen meer zijn bijgekomen in China dan in 2016. De regering heeft honderdduizenden arbeiders aan werk moeten helpen uit de staal- en steenkolenindustrie. In deze twee sectoren wordt zoals bekend de overcapaciteit bestreden, om economische en ecologische redenen.

Geen triomfkreten

Lu Aihong, een woordvoerder van het ministerie van Werknemersbeleid en Sociale Zekerheid, stipte echter aan dat de lage werkloosheid in de steden niet vanzelfsprekend is. Een aantal factoren kan voor moeilijkheden zorgen. China moet volgens hem rekening houden met een blijvende economische onzekerheid in binnen- en buitenland. Verder is er een structureel probleem: het aanbod van lager opgeleide werknemers is hoog en voldoet niet aan de vraag naar hoger opgeleide arbeidskrachten. Daarom is het goed dat de overheid maatregelen neemt om de beroepsvaardigheden te verbeteren. Meer dan 17 miljoen burgers, onder wie 8 miljoen boeren, krijgen een beroepsopleiding. Daaraan zijn speciale fondsen toegekend.

Stedelijk

Sommige waarnemers relativeren de werkgelegenheidscijfers. Het zijn immers berekeningen van het aantal werklozen dat zich heeft geregistreerd bij overheidsinstellingen voor arbeid- en arbeidsbemiddeling in de steden alleen. Daar is de behoefte aan werk echter wel het meest dringend. Ongeveer 8,2 miljoen werkzoekende academici, meer dan ooit, zullen dit jaar werk zoeken. Zij doen dat bij voorkeur in de stedelijke gebieden. Het zijn ook die regio’s waar de meeste werkzoekenden afkomstig van het platteland naartoe blijven trekken, op zoek naar een welvarender bestaan. Voor Lu Aihong is de lage werkloosheidsgraad in de steden dus een onverwacht en groot succes. Het streefdoel was een toename met 11 miljoen banen voor 2017. Dat werd al gehaald in september en het zijn er dus uiteindelijk 13,5 miljoen geworden. Lu sprak de hoop uit dat de arbeidsmarkt stabiel zou blijven.
Ecns.cn, Caixin, China Daily,Reuters, English.gov.cn (website van de regering)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *