Landen aan Mekong (Lancang) samen vooruit

Cambodja, China, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam hebben in 2015 de Lancang Mekong Cooperation (LMC) opgericht. Leiders van de zes landen in het Zuidoosten van Azië in dat samenwerkingsverband zijn op 23 maart in Sanya, China samengekomen en hebben er een plechtige overeenkomst afgesloten.

Mekong LancangDoor en tussen de zes landen stroomt de Mekong, de rivier die in China de naam Lancang heeft. Cambodja, China, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam zullen samenwerken in de LMC om de ontwikkeling van hun economieën te bevorderen en ze op elkaar af te stemmen en om de veiligheid in het gebied te versterken.

De greep van een onzichtbare hand losmaken

Dat ze het hierover in een plechtige verklaring eens zijn geworden is een succes voor al wie wil dat China, Vietnam en Myanmar oplossingen vinden voor hun meningsverschillen en zich niet tegen elkaar laten opzetten door de VS. Die nog steeds invloedrijke buitenstaander is het niet onwelgevallig dat Vietnam en China ruziën over eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Washington brengt China ook in verlegenheid door verschillende machtsgroepen in Myanmar (de militairen, Aung San Suu Kyi, lokale bevolkingsgroepen) nu eens steun te geven of dan weer te ontzeggen, wat repercussies heeft voor de eisen die ze aan Beijing kunnen stellen in onderhandelingen over gezamenlijke projecten, zoals de aanleg van de Myitsone stuwdam .
266px-Mekong_river_locationOp de agenda van de Lancang Mekong Cooperation staan de bevordering van groei en de verhoging van de levensstandaard van de bevolking in de subregio Lancang/Mekong. De coöperatie wil een aantal uitdagingen het hoofd bieden: de dalende trend in de mondiale en regionale economieën, actuele bedreigingen voor de nationale veiligheid zoals terrorisme, natuurrampen, klimaatwijziging, milieuproblemen en pandemieën. Die agenda past binnen de projecten van ASEAN en sluit aan bij de afspraken tussen die organisatie en China. De activiteiten van de LMC zullen een bijdrage leveren aan de realisatie van de UN 2030 Agenda for Sustainable Development and advancing South – South cooperation.
Concreet komen de plannen neer op regelmatige contacten en een intense samenwerking tussen verschillende instellingen (o.a. politie- en veiligheidsdiensten), infrastructuurwerken (wegen, havens, spoorwegen, vliegvelden) en de verbinding van telecom en internet. De interne handel en het afsluiten van contracten tussen de regionale bedrijven zal een boost krijgen. Het programma bevat verder uitwisselingen op het gebied van cultuur, scholing en onderwijs.

Geldstroom naar de Mekongrivier

China biedt bij monde van premier Li Keqiang de vijf partners in de LMC leningen en kredietlijnen aan voor een totale waarde van 10,3 miljard euro. Dat geld zal vooral bestemd zijn voor infrastructuur. In 2014, heeft premier Li al voor bijna 18 miljard euro aan leningen voor wegen, haven en spoorwegen aangeboden aan Zuidoost-Aziatische landen. Dat was tijdens een bezoek aan Myanmar ter gelegenheid van een top van ASEAN. Li heeft nog geen tijdsbestek aangegeven voor deze specifieke financiële hulp voor de LMC-landen, maar hij heeft wel toegezegd dat hij ook bij het Zijderoutefonds van de Asian Infrastructure Investment Bank zal aankloppen voor meer geld. De Lancang Mekong Cooperation is duidelijk een belangrijke etappe in de lange mars van het project rond de Nieuwe Zijderoutes (OBOR, One Belt, One Road).
Wikipedia, Reuters, Website ministerie van Buitenlandse Zaken van China
video http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/sp/t1350345.shtml
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *