LeEco uit geldnood gered door Sunac

Door te hoge uitgaven in haar filiaal voor elektrische voertuigen zat LeEco zonder cash en heeft het 60 personeelsleden uit Hongkong ontslagen. Vastgoedontwikkelaar Sunac is echter ter hulp gekomen met 16 miljard yuan  waarmee het aandelen koopt in diverse filialen van LeEco.

leecotvOp 23 december heeft LeEco 60 personen uit haar filiaal in Hongkong afgedankt bij gebrek aan liquiditeit. Dit nieuws kwam er nadat het bedrijf zei dat het van plan was om 10 % van het personeel bij video streaming filiaal LeSports te zullen wegsnijden. Mediarapporten hebben het echter over 20 % vermits 200 van de 1000 personen bij LeSports bedankt zouden worden. In november had CEO Jia Yueting via een interne brief meegedeeld dat zijn bedrijf krap bij kas zat omdat het een grotere expansie kende dan het via fondsen gefinancierd kon worden. Hij verwees daarbij naar de 10 miljard yuan die LeEco investeerde in haar filiaal voor elektrische auto’s.

jia-yueting

CEO Jia Yueting


Op 7 december tuimelden de aandelen van LeEco’s video streaming filiaal Internet Information & Technology Corp. met 8% en werd de notering onderbroken. Dit heeft LeEco er niet van weerhouden om te Deqing (Huzhou) in Zhejiang de eerste steen te leggen van de sterk geautomatiseerde autofabriek die 12 miljard yuan kost en tegen 2018 400.000 elektrische voertuigen per jaar zou moeten produceren. De voorbije maanden circuleerden ook allerhande geruchten dat LeEco zijn leveranciers niet meer kon betalen. Zo heeft Haosheng Electronic Technology dat luidsprekers in smartphones vervaardigt LeEcos gsm-filiaal voor de rechter gedaagd voor 51 miljoen niet betaalde rekeningen. In de media verschenen ook nog dergelijke verhalen door AAC Technologies Holdings, Taiwan’s Compal Electronics en Truly International Holdings. De achterstand werd al rechtgezet, aldus Compal Electronics.

Redding

^
Als de nood het hoogst is, was ook voor LeEco de redding nabij. Deze komt van vastgoedontwikkelaar Sunac China Holdings dat alles bijeen een bedrag van 16 miljard inbrengt. De ontwikkelaar verkocht vorig jaar voor 150 miljard aan contracten.  Sunac neemt allereerst tegen 6,04 miljard yuan 8,61 % aandelen in het beurs- en video streaming filiaal Leshi Internet Information & Technology; ten tweede koopt het 15% aandelen tegen 1,05 miljard in de filmproductie eenheid Le Vision Pictures en ten derde wil Sunac 33,5% aandeel van de smart TV-hardware eenheid Leshi Zhixin Electronic Technology kopen tegen 7,95 miljard yuan wat de totaliteit op 15 miljard brengt. Ook verzekering Huaxia Life wil 400 miljoen yuan inbrengen voor een aandeel in LeShi Zhixin. In 2015 kende Leshi Zhixin 730 miljoen verlies, Leshi Internet leverde 200 miljoen winst op terwijl Le Vision Pictures 128 miljoen opbracht. Analisten vinden het slim van Sunac om in een nieuwe sector te investeren, maar vrezen dat het autofiliaal nog veel financiering te kort zal komen.
Bronnen:  SCMP, en.ce.cn, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar