Lentetrek is begonnen

De chunyun of lentetrek waarbij migranten naar huis terugkeren om er het Chinees nieuwjaar te vieren is begonnen. Verwacht wordt dat gedurende de 40 dagen meer dan 2 miljard trips zullen worden gemaakt of het dubbele van vorig jaar.

Noordstation Shenzhen Foto Xinhua Disclaimer

De jaarlijkse lentetrek is op 7 januari gestart en duurt tot 15 februari. . De migranten keren dan naar huis om op 21 januari in familie het Chinees nieuwjaar te vieren. De vorige twee jaren raadde de overheid de verplaatsing af uit vrees voor Covid 19 verspreiding. Het ministerie van Transport verwacht dat dit jaar 2,095 miljard passagierstrips worden gemaakt of praktisch 100% meer dan vorig jaar. Het passagiersvolume te land, ter zee en in de lucht zou 70% bedragen van het niveau voor de pandemie.

China Eastern Airlines houdt 763 vliegtuigen ter beschikking voor de lentetrek en dit met gemiddeld 2900 dagelijkse vluchten zodat 87 % bereikt wordt van het niveau voor de pandemie. Air China wil 58.633 vluchten in te leggen voor de chunyun 1445 per dag of 620 meer in vergelijking met vorig jaar. Hainan Airlines is van plan om 26.000 binnenlandse vluchten en 204 internationale vluchten uit te voeren. Het verwacht 3,6 miljoen passagiers te vervoeren, een stijging van 67 % op jaarbasis. De Civil Aviation Administration of China (CAAC)  verwacht met 100.000 vluchten dagelijks een terugkeer tot  75% van het 2019 niveau.

Supersnelle treinen klaar te Wuhan Foto Xinhua Disclaimer

Ondertussen zegt China Railway dat 6.077 treinen met een passagierscapaciteit van 9,04 miljoen te zullen inzet ten tijdens piekperiodes voor de vakantie, terwijl 6.107 treinen met 9,14 miljoen passagiers zullen worden geregeld voor de terugkerende piek. De maximale passagierscapaciteit ligt  11 % hoger dan in dezelfde periode van 2019.

De Yangtze-rivierdelta, staat op het punt om zo’n 60 miljoen treinreizigers te vervoeren tijdens de 40-daagse reisdrukte of 80 procent van het niveau van 2019. In Guangdong worden tijdens die periode naar schatting 25,4 miljoen treinreizen gemaakt. China laat voortaan overigens dagelijks 60.000 inwoners uit Hongkong toe tot het vasteland weliswaar met hetvoorleggen van een negatieve Covidtest. Zaterdag werden in totaal al 6,3 miljoen spoortrips gemaakt. Bij het vliegverkeer stonden gisteren 10.000 vluchten gepland een verhoging met 13% in vergelijking met vorig jaar.

Politiek

Minister van Transport Li Xiaopeng schetste tijdens een vergadering met de operatoren zes hoofdtaken, waaronder het garanderen van de logistiek, voornamelijk gericht op het transport van cruciale materialen, waaronder medicijnen en kolen, het verder versterken van de kwaliteit van de dienstverlening, het verbeteren van preventie- en beschermingsmechanismen in reactie op mogelijke risico’s.

Na het losser maken van de viruspreventie en bestrijding op 7 december hoeven  passagiers niet langer hun gezondheidscodes en negatieve nucleïnezuurtestresultaten te tonen of temperatuurcontroles te ondergaan bij het betreden van treinstations en luchthavens. Ook voor wie uit het buitenland terugkeert, wordt de reis naar huis vereenvoudigd.

Met pak en zak in de rij Foto Xinhua Disclaimer

Een recente richtlijn van 13 organen, waaronder het Ministerie van Transport en de Chinese Meteorologische Administratie, benadrukte dat er maatregelen moeten worden getroffen om het hoofd te bieden aan extreme weersomstandigheden tijdens de reisdrukte, een periode die wordt gekenmerkt door lage temperaturen en sneeuwval. Bij exploitanten van openbaar vervoer wordt aangedrongen de voorzorgsmaatregelen tegen ijzige wegen, vorst en harde wind op te voeren en hun dienstregelingen tijdig aan te passen aan meteorologische veranderingen.

De regering vraagt in een werkplan dat lokale overheden om veiligheidsrisico’s af te wenden een herziening zouden moeten starten van alle soorten transportinfrastructuur, inclusief stadsvervoer, schepen, hogesnelheidstreinen en vliegtuigen . Over de inperking van COVID-19 tijdens deze massale migratie heeft de regering maatregelen genomen om de impact van het virus op elke schakel van het transport tot een minimum te beperken, waarbij voorrang wordt gegeven aan de medische benodigdheden voor transportmedewerkers. Het land zal de boostervaccinatie in de industrie versnellen en openbare vervoersknooppunten en langeafstandstreinen uitrusten met meer noodmedicijnen.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email