Li Keqiang blijft optimistisch over Chinese economie (UPD)

Li Keqiang weet het zeker: de Chinese economie heeft een mooie toekomst dankzij een solide basis en een stevige drijfkracht. 

likeqiang.wef_.scmp_De Chinese premier heeft de deelnemers aan het zogenaamde Summer Davos toegesproken. Tijdens de openingszitting van de bijeenkomst in Dalian (noordoosten van China) heeft Li de aanwezige zakenmensen, politici en analisten verzekerd dat zijn positieve instelling niet ingegeven is door blind optimisme.

Innerlijke kracht

De sterke punten van China zijn immers duidelijk: een enorm potentieel en interne standvastigheid. Met grootscheepse projecten zal het land een stimulans geven aan de nieuwe industrialisering, de voortgezette ontwikkeling van de informatietechnologie, urbanisatie en modernisering van de landbouw. Dat alles zal zorgen voor binnenlandse vraag. De grote verscheidenheid van de Chinese economie is een garantie voor haar weerstandsvermogen en herstel op eigen kracht. Er zijn successen geboekt met structurele hervormingen die een duurzame economische expansie realiseren. China is het grootste ontwikkelingsland en zal doorgaan met maatregelen te nemen zodat het land een redelijke, gematigde groei kent gekenmerkt door meer efficiëntie en een betere kwaliteit. De premier sluit uit dat de regering de groei zal stimuleren door middel van zogenaamde kwantitatieve verruiming (quantitative easing). Het vergroten van de geldhoeveelheid of het aankopen door de centrale bank van obligaties lost volgens hem geen structurele problemen op en leidt tot negatieve effecten.
UPD De Chinese economie blijft zorgen voor de groei in de wereld, omdat de Chinezen animo hebben voor innovatie, ondernemerschap en nauwere internationale samenwerking. China een risico? Vergeet niet dat China voor ongeveer 30% heeft bijgedragen aan de mondiale economische groei gedurende het afgelopen halfjaar,… 7% is een van de grootste percentages van groei onder de grote economische machten. Het begrotingstekort van 1,12 biljoen yuan is klein vergelijken met dat in die andere landen.

Financiële sector: markt en regels

Li legde de nadruk op de hervormingen in de financiële sector, waarbij volgens hem de markt en de wettelijkheid van groot belang zijn. Het is de bedoeling dat er een eerlijke, transparante en stabiele kapitaalmarkt komt met regels voor risicobeheer.
De Chinese economie steunt op ruime spaartegoeden en enorme valutareserves. De overheid zal hervormingen doorvoeren om die twee te kunnen aanspreken bij het ondersteunen van de reële economie. Ze heeft de rentevoeten en de reserveverplichting van de banken verlaagd. Het renteplafond op leningen en deposito’s is afgeschaft. Privékapitaal krijgt meer toegang tot de bankensector. De oprichting en activiteiten van particuliere banken, de financiering van verzekeringen en van leasing worden aangemoedigd. De Chinese premier verklaarde nog eens dat de ingrepen op de wisselkoers van de yuan niet bedoeld waren om een valutaoorlog te ontketenen: die zou de belangen van China immers schaden. De interbancaire valutamarkt zal worden opengesteld voor buitenlandse banken en er komt tegen het einde van het jaar een grensoverschrijdend betalingssysteem voor de yuan.

Li en Klaus Schwab, directeur van het World Economic Forum

Li en Klaus Schwab, directeur van het World Economic Forum

Davos in Dalian

Summer Davos is de zogenaamde Annual Meeting of the New Champions van het World Economic Forum. Li’s voorganger Wen Jiabao was negen jaar geleden een van de initiatiefnemers om deze samenkomst in China te houden, het ene jaar in Tianjin, het andere in Dalian. De ongeveer 1.700 deelnemers komen nog altijd vooral uit opkomende landen zoals de BRICS, maar steeds meer uit de rest van de wereld. Het gastland China propageert er altijd zijn economische visie en verwachtingen. Dit jaar heeft het economische verhaal van de Volksrepubliek een verdedigende en geruststellende toon.

Innovatie en internationale samenwerking UPD

Li Keqiang wees nog op het volgende. Creativiteit en innovatie is de belangrijkste bron van ontwikkeling in het China van vandaag. De regering speelt daarop in, bijvoorbeeld met belastingvoordelen voor starters en een gestroomlijnde administratie. Zo kwam er vorig week een overheidsfonds van 60 miljard yuan voor kleine en middelgrote ondernemingen. Op onze arbeidsmarkt van 900 miljoen mensen komen er jaarlijks 7 miljoen gediplomeerde werknemers bij. Velen daarvan beginnen met een eigen zaak en zullen het mogelijk maken dat China op een stabiele manier blijft groeien. Elke dag komen er 10.000 ondernemingen bij, die voor werk zorgen. Daarom blijft het aantal banen groeien, ondanks de economische tegenwind van het moment. De economie is meer en meer op consumptie gericht: de helft van de productie is voor de binnenlandse vraag en die vraag zorgt voor 60% van de groei. Een voorbeeld: de 500 miljoen Chinese smartphonegebruikers die hun toestellen voortdurend voor allerlei activiteiten en producten gebruiken, en steeds beter worden bediend door internetgiganten zoals Alibaba, Tencent en Baidu.
Ten slotte sprak Li ook zijn vertrouwen uit in het beleid van internationale economische samenwerking. China heeft een brugfunctie: het koopt geavanceerde technologie van ontwikkelde landen en voorziet ontwikkelingslanden van goedkope apparaten van hoge kwaliteit. Het ‘Belt and Road’- initiatief is een goed voorbeeld van internationale opvoering van de productiecapaciteit. De regering heeft daarvoor 12 belangrijke sectoren uitgekozen, zoals staal, scheepsbouw, spoorwegen, elektriciteit en het land levert de nodige fondsen om die samenwerking te ondersteunen. De cijfers laten zien dat de Chinese investeringen in 48 landen langs die ‘nieuwe zijderoutes’ met 22,2% zijn toegenomen en in het afgelopen halfjaar 7 miljard dollar hebben bedragen.
Xinhua, SCMP, www.dfbonline.nl (Financiële Begrippenlijst)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *