Ecologische steden krijgen kritische beoordeling

De top 3 en de top 10 van de ecologische steden in China werd gisteren bekendgemaakt. De planning en de bouw van ecologische steden (‘eco-cities’) is een belangrijk en spannend onderdeel van de urbanisatie in China, een moeizaam werk van lange adem. En nog een terrein waar internationale samenwerking en uitwisseling samengaan met de zoektocht naar de juiste aanpak met Chinese kenmerken.

eco cityHet Rapport 2015 over de Ontwikkeling van Ecologische steden in China kwam gisteren uit. Het rapport heeft de reputatie gezaghebbend te zijn en is het resultaat van onderzoek dat is uitgevoerd door de bevoegde afdeling van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen (Chinese Academy of Social Sciences,CASS), samen met het Instituut voor Stadsontwikkeling van de provincie Gansu, de Universiteit van Lanzhou en de Social Sciences Academic Press.
De top 10 van de eco-cities in China werd bekendgemaakt. Drie steden in het zuidoosten van China zijn de absolute winnaars geworden. Zhuhai in de provincie Guangdong, Xiamen in de provincie Fujian en Sanya in de provincie Hainan. De overige zeven zijn Tongling, Xinyu, Huizhou, Zhoushan, Shenyang, Fuzhou en Dalian. Ze liggen allemaal in het oosten, met Shenyang en Dalian als de meest noordelijke en de grootste van de tien. In de top 100 bevindt zich echter nu al een groot aantal westelijke steden, een teken dat de Go West campagne voor meer gelijkheid tussen de Chinese regio’s (sinds 1999) vruchten begint af te werpen.

Geslaagde en mislukte eco-cities

In het hele land komen 284 steden voor de titel van ecologische stad in aanmerking. Dat wil zeggen: de planners in die steden streven ernaar om de stadsontwikkeling in bestaande of geplande stadsdelen zo te organiseren dat het leven en werken er gezond en duurzaam is. Van die 284 eco-cities, krijgt tot nog toe echter maar 3,78% de beoordeling ‘zeer gezond’. De steden die 12e tot de 189e plaats bekleden zijn ‘gezond’. Een groot aantal, 30,28% van alle beoogde eco-cities, haalt de norm voor het predicaat ‘gezond’ niet. Het aantal duidelijk gezakten, plekken die ecologisch willen zijn, maar waar het tot vandaag ongezond is om te leven en te werken bedraagt 3,17%. De bouw van ecologische steden blijkt een werk van lange adem, dat een zorgvuldige aanpak behoeft. De stadsprovincies Beijing, Shanghai, Tianjin en Chongqing staan in de top 100 tussen plaats 33 en 80.

Masterplan voor eco-city Tianjin

Masterplan voor eco-city Tianjin


In Tianjin, waar de vreselijke explosies plaatsvonden, wordt gewerkt aan het paradepaardje van de samenwerking tussen China en Singapore, de Sino-Singapore Tianjin Eco-city. In die ecologische stad moeten tegen 2020 ongeveer 350.000 mensen wonen in maatschappelijke harmonie, een milieuvriendelijke en duurzame woonsituatie, gebouwd op voorheen ongebruikte en onbruikbare grond. Een Singaporese website geeft het laatste nieuws over het project. De geplande ecologische stad komt op 40 km van het stadscentrum en 10 km van … Binhai waar de ramp met de illegale opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen is gebeurd.

Noodzakelijk, op zijn Chinees

De bouw van eco-cities is een noodzakelijk onderdeel van de urbanisatie. Nu al is 54,77% van China verstedelijkt en het proces voltrekt zich steeds sneller. ‘De stadsontwikkeling is mettertijd rationeler en praktischer geworden, maar nog steeds worden de principes van natuurlijke en milieuvriendelijke ontwikkeling genegeerd. Dit nefaste verschijnsel neemt zelfs nog altijd toe’, aldus Lu Dadao, een academicus van CASS die aan het rapport heeft meegewerkt. ‘Op sommige plaatsen kopiëren de planners voorbeelden van bekende westerse architectuur of reconstrueren ze oude Chinese steden. Vaak houdt dit een vernietiging van de lokale natuurlijke omgeving in en is er sprake van onverantwoordelijke overheidsuitgaven, alweer volgens Lu Dadao, die eraan toevoegt: ‘we moeten zeker leren van bepaalde Europese steden, maar onze bevolking is veel groter en onze problemen zijn anders en ingewikkelder. Wij moeten geen overhaaste successen nastreven, maar absoluut de belangen van de bevolking als basis nemen.’
People’s Daily, Wikipedia,
Over de terminologie en de definities hebben onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit van Fudan en de Universiteit van Westminster begin 2015 een studie uitgebracht: Duurzame/slimme/flexibele/CO2-arme/ecologische kennissteden? Kies uw label met zorg
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *