Li Keqiang in Duitsland, Rusland en Italië

Premier Li Keqiang en een legertje politici, zakenmensen, diplomaten en adviseurs bezoeken Duitsland. Op de agenda: Oekraïne (misschien) en economie.

Spass!

Spass!


Premier Li Keqiang is momenteel in Berlijn. Duitsland is het enige land dat hij als premier al voor de tweede keer bezoekt. De Chinese ambassadeur in Duitsland heeft laten weten dat 20 Chinese ministers Li vergezellen en dat zij in een soort van ‘gezamenlijke kabinetszitting’ met ten minste 13 ministers uit Duitsland besprekingen zullen voeren. Honderden andere politici en adviseurs reizen met Li mee, zo merkt Sebastian Heilmann, de president van het Mercator Institute for China Studies in Berlijn op. President Xi was in maart in de Duitse hoofdstad en Angela Merkel kwam in juli naar Beijing. Dat alles om maar te zeggen hoe belangrijk de beide landen de betrekkingen vinden. Heilmann ziet het zo: China en Rusland zijn heel erg ‘on speaking terms’ en Berlijn hoopt dat Beijing als diplomaat wil optreden in de kwestie Oekraïne. Duitsland kan op zijn beurt zorgen voor een betere communicatie van het Westen met China.  En verder: de EU is de grootste handelspartner van China en Duitsland neemt een derde van die Sino-Europese handel voor zijn rekening. We spreken dan voor 2013 van een Duitse export van 67 miljard euro en een import uit China van 73,4 miljard. Duitsland had tot eind 2012 in totaal 44,8 miljard euro geïnvesteerd in China, wat fors contrasteert met China’s 1,3 miljard euro investeringen in Duitsland.

Politiek & economie

Waarnemers menen dus dat bondskanselier Merkel aan Li zal voorstellen om, als hij over enkele dagen naar Moskou gaat, met president Poetin te bemiddelen in de kwestie Oekraïne. Toch zullen de gesprekken vooral gaan over de economie. De beide landen willen hun onderlinge handel, investeringen en uitwisselingen op het gebied van innovatie een stevige boost geven. Ze hebben er allebei groot belang bij dat de handel en de productie weer aantrekt. China hoopt erop dat de Duitse bedrijven, vooral die in de autosector, hun technologie meer zullen willen delen met hun Chinese partners in joint ventures. Duitsland blijft er op aandringen dat de Chinese concurrenten van zijn ondernemingen niet ‘meer worden voorgetrokken’ en de executives van die Duitse ondernemingen maken zich zorgen over de regelgeving in China die volgens hen te streng wordt en vrezen voor aantasting van hun ‘intellectuele eigendom’. Toch zullen, als alles volgens plan verloopt, Li en Merkel vanmiddag hun handtekening zetten onder een ‘historisch samenwerkingsprogramma voor de volgende vijf tot tien jaar’ op het terrein van industrie, wetenschappen en technologie, landbouw, onderwijs, milieu, urbanisatie, gezondheidszorg en maatschappelijk werk. Daarnaast zal er uiteraard gelegenheid zijn voor het ondertekenen van individuele contracten tussen ondernemers. Vandaag vindt ook de opening van de Zesde Top van Hamburg plaats. Deze conferentie, waar zakenmensen, politici en academici China en de EU elkaar ontmoeten, heeft dit jaar een agenda met punten als: de veranderingen in het Chinese economische systeem, meer  Chinese investeringen in Europa, Urbanisatie als hervormingsstrategie, de groene economie in China. De delegatie uit de Volksrepubliek is groter en gewichtiger dan ooit. Op zaterdag spreekt Li Keqiang in Hamburg. Europese deelnemers zijn onder andere buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier en de EU-coryfeeën Martin Schulz en … Karel De Gucht.
De Chinese Premier Li Keqiang blijft in Europa tot 15 oktober en zal behalve Duitsland, Rusland en Italië bezoeken. In Rome is hij ook uitgenodigd op het hoofdkantoor van de voedselorganisatie van de VN, de UN Food and Agricultural Organization (FAO).
Bronnen: FT, Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *