Li Keqiang maakt zijn balans op

Li Keqiang heeft op zijn persconferentie na het Volkscongres aangekondigd dat dit jaar zijn laatste werkjaar wordt als premier. Over onderwerpen als Covid, Oekraine, Hongkong en Taiwan hield hij zich aan de bekende standpunten. Hij lichtte toe de afgelopen 10 jaar vooral bewogen te zijn om het sociaal welzijn te verbeteren, vooral van de zwakke groepen. Daartoe werd vooral het economisch weefsel van de KMOs/MKBs gesteund.

Premier Li Keqiang hield na de afsluiting van het Volkscongres zijn gebruikelijke persconferentie. Hij bevestigde daarbij dat hij dit jaar zijn laatste werkjaar als premier zal voleindigen. Op de vragen over Covid, Oekraïne, Hongkong en Taiwan bleef hij eerder op de vlakte met de gekende Chinese standpunten. De 66 jarige premier beschreef zichzelf als empathische regeringsleider die begaan was met het lot van verhandelde vrouwen en armeren zoals bezorgers en migranten. Hij gaf aan de afgelopen 9 jaar vooral de economie te hebben willen ontwikkelen en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Tijdens de ambtsperiodes van Li Keqiang verdubbelde het Chinees bnp van 51 biljoen yuan in 21012 tot 114 miljard vorig jaar.

Le Keqiang heeft dit proberen waar te maken door de administratieve rompslomp te stroomlijnen, de markt te stimuleren en miljoenen banen te creëren. Bij de maatregelen daartoe behoren het spenderen van 4% voor onderwijs, een gezondheidszorg die 70% van de medische kosten terug betaalt en ook de verhoogde steun voor de migranten werkers. Het scheppen van banen is prioritair meer bepaald dit jaar wanneer er 16 miljoen werkzoekers bijkomen waarvan  10 miljoen afgestudeerden.

Li verklaarde geschokt te zijn over het recent geval van een vastgeketende vrouw en beloofde strenge straffen. Voorts was hij geraakt door de migranten werkers die hun thuis verlaten om te gaan werken in de steden en zo het onderwijs van hun kinderen te bekostigen. Ook het moeilijk leven van de 200 miljoen losse werknemers zoals de bezorgers beroerden hem. Volgens politiek wetenschapper Gu Su aan de Universiteit van Nanjing positioneerde Li zich de afgelopen 9 jaar als de garantie om het levensonderhoud van de bevolking te garanderen.  

KMO’s/MKB

Om dit te verwezenlijken werd grote steun verleend aan KMOs/MKBs. Sinds de BTW hervorming in 2013 werden de taksen verminderd met 8,7 biljoen. Toch vergrootten de fiscale inkomsten van 11 miljard toen naar 20 miljard, ook bijna een verdubbeling. 1000 administratieve vergunningen werden geschrapt of overgeheveld naar een lager niveau. Vroeger duurde het tientallen dagen vooraleer een zaak kon worden gestart. Nu is dit herleid tot 4 dagen en in sommige plaatsen tot één dag. Li deelde mee dat het aantal marktentiteiten onder zijn bewind steeg van 50 miljoen tot 150 miljoen. Voor de zaken die door Covid in moeilijkheden geraakten , werden 40 steunmaatregelen uitgewerkt. Enkel al de belastingteruggave voor horeca, toerisme, passagiersvervoer en de culturele sector zal 180 miljard yuan bedragen. Dit jaar zal de regering met 9,8 biljoen yuan 18% meer fondsen overdragen aan de lokale besturen. Li kondigde tenslotte nog een elektronische identiteitskaart aan .  

Bronnen: SCMP, Peoples Daily

Lees ook de volledige tekst van het regeringsrapport

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *