Li Keqiang van Duitsland naar VK

De Chinese vice-premier Li Keqiang heeft zijn bezoek aan Duitsland afgerond. Vandaag komt hij aan in het Verenigd Koninkrijk voor een vierdaags bezoek. In China komt dan weer de Amerikaanse minister voor Defensie Gates aan.

Li met BZ-minister Westerwelle


Het bezoek van de vice-premier aan Europa startte in Spanje waar Li verdere hulp beloofde bij het opkopen van Spaanse schulden voor een 5 à 6 miljard euro. In Duitsland volgden besprekingen met president Wulff, de buitenland-minister Westerwelle en kanselier Merkel. Li merkte op dat de bilaterale handel vorig jaar 140 miljard $ beliep of 30 maal meer dan in 1990. Volgens China’s ambassadeur Wu Hongbo werden voor 8,7 miljard $ overeenkomsten getekend meer bepaald inzake aankoop van voertuigen, financiële samenwerking, energie en machinebouw. Li beloofde Merkel aan de zijde van de Europeanen te zullen staan zelfs wanneer er tijdelijk financiële problemen zijn. Economie-minister Bruderle vroeg Li Keqiang nog eens goed na te denken over de geplande beperkingen bij de zeldzame aardmetalen en vroeg ook meer toegang voor Europese ondernemingen tot de Chinese markt.  Li repliceerde te streven naar een verbetering van het zakenklimaat in een meer ordentelijke en transparante toegang tot de grondstoffen. Hij beloofde ook meer openheid in de dienstensector.
Li Keqiang kwam zondag in het Verenigd Koninkrijk aan waar hij besprekingen zal hebben met premier Cameron en vice-premier Nick Clegg. De onderwerpen die aangeboord zullen worden zijn verschillend en gaan van investeringsklimaat, over klimaatwissel tot mensenrechten. Het eerste ondertekend contract was een Schots-Chinees ter waarde van 10 miljoen $ waarbij Peking technologie geleverd wordt voor het omzetten van huishoudelijk afval in energie. Li bezoekt in Edingburg ook een elektriciteitsopwekkingsfabriek op basis van de getijden eb en vloed.
Stippen we aan dat de Amerikaanse minister voor defensie Gates van zijn kant voor een vierdaags bezoek is aangekomen in China. De betrekkingen waren door China bevroren na het goedkeuren van een Amerikaanse wapenleveringen aan Taiwan.
Zie ook uitzending Dialogue over EU-China betrekkingen (28 minuten)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *