Op een groen blaadje 18

Kort milieunieuws uit China

In 2011 weer  700 miljard naar spoorwegen
In 2011 zullen de spoorwegen weer 700 miljard mogen investeren in de bouw van nieuwe spoorlijnen. Naar verluidt zal het geld gebruikt worden voor 70 nieuwe intercity-projecten. Paradepaardje dit jaar is de opening van de supersnelle lijn Shanghai-Peking die naar midden-juni werd vervroegd. De lijn van 33 miljard zal de spoortijd tussen beide metropolen minstens halveren. Volgens minister van spoor Liu Zhijun worden dit jaar 5000 km super snelle spoorlijnen afgewerkt. Ook in 2010 kwam er 5149 km snelspoor bij. Met zijn 8.358 km snelle spoorlijnen heeft China één derde van het globaal wereldtotaal dat 25.000 km bedraagt. Volgens een recente studie van de Wereldbank vervoeren de Chinese spoorwegen de tweede grootste hoeveelheid cargo en zijn ze de eerste qua passagierstransport
Tibet: 35 % natuurgebieden
Tijdens de afgelopen 5 jaren heeft de AR Tibet 10 miljard  besteed aan milieuzorg en dat is drie maal zo veel als tijdens de periode van 2000 naar 2005. 8 nieuwe natuurgebieden werden ingesteld aldus Zhang Yongze hoofd van Tibets milieudienst. Zhang deelde mee dat de regionale regering bijna 7 miljard toelagen kreeg van het nationaal niveau voor de twee topnatuurgebieden namelijk dat rond de Everest en het Lhalu-gebied rond Lhasa. 90 miljoen ging naar 6 sleutelprojecten waaronder de bedreigde gouden aap. Eind 2010 had Tibet 47 natuurgebieden erkend met een totale oppervlakte van 413.700 km² of 35 % van het Tibetaans grondgebied. Ook de nationale regering maakte een steunprogramma voor het milieu bekend voor Tibet. Het plan voorziet tegen 2030 voor 15 miljard toelagen ter versterking van het Tibetaans milieu
Gele rivier kent sterke erosie
Volgens het laatste rapport van de Commissie voor het Behoud van de Gele Rivier is 465.000 km²  of 62 % van de rivierbekken  aangetast door water en gronderosie. Zorgvuldig beheer verhindert dat tussen 350 en 450 miljoen ton slijk en zand  in de rivier terecht komen en de getroffen oppervlakte niet nog 226.000 km² groter is. Momenteel behoort het bekken van de rivier tot een van meest door erosie getroffen waterbekkens ter wereld. Vooral het midstream-gebied wordt voor de toekomst een aandachtspunt omdat het alhoewel maar 2,5 % van het gebied inneemt, het toch 20 % levert aan het zand en slijk van de rivier. Volgens onderzoek van de Asian Development Bank beloopt China’s economisch verlies veroorzaakt door water- en gronderosie 3,5 % van het BNP.
Slakkengang strijd tegen woestijnvorming
Aan het huidig jaarlijks reductieniveau van woestijnvorming duurt het nog 300 jaren vooraleer dit probleem opgelost is. De laatste 5 jaren werd 12.454 km² woestijn terug groen gemaakt. China telt echter 2,6 miljoen km² woestijngrond of 27 % van het territorium. Aan het vigerend tempo is China binnen 3 eeuwen terug groen, als zich geen ergere onheilen voordoen. Voor het komend decennium wil de regering 220 miljard yuan uitgeven voor de bescherming van de bossen. Gedurende het twaalfde vijfjarenplan zal China de bouw van 10 ecologische beschermgordels versnellen. Tegen 2015 moet het percentage bos 21 % bedragen. Voor 2011 wil China 6 miljoen ha herbebossen , 5 miljoen ha woud cultiveren, voor 1,67 miljoen ha woud renoveren en 2,5 miljard bomen door vrijwilligers laten aanplanten.
Meer geïnvesteerd in Tibetaanse geneeskunde
China heeft de afgelopen 5 jaren 288 miljoen yuan geïnvesteerd in het verbeteren van de Tibetaanse geneeskunde en dito faciliteiten. De centrale regering sponsorden de oprichting van nieuwe ziekenhuizen in 20 kantons en de renovatie van zes ziekenhuizen op prefectuur-niveau en droegen daartoe 128 miljoen bij. De regionale schatkist droeg 52 miljoen bij voor de nieuwe infrastructuur. Ook werd voor 40 miljoen een onderzoeksinstituut opgericht om de research in Tibetaanse geneeskunde te stimuleren. Het ministerie van financiën heeft nog 68 miljoen opzij gezet om in de Tibetaanse ziekenhuizen de apotheken en de eerste hulp diensten te verbeteren. Tibetaanse geneeskunde is 2300 jaren oud.  18 medische firma’s produceren 148 soorten traditionele geneesmiddelen en vorig jaar werd voor 628 miljoen geproduceerd.
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *