Li Keqiang voor samenwerking in drie regio's (upd)

Premier Li Keqiang bezoekt de 3 landen Kazachstan, Servië en Thailand waar  telkens regionale topconferenties op het programma staan. In Servië beloofde hij een nieuw investeringsfonds voor de Oost- en Centraal Europese landen. Vooral belangrijk voor Europa is dat China, Servië, Macedonië en Hongarije hebben toegezegd dat ze de “corridor” zullen verwezenlijken tussen de haven van Piraeus en Budapest via de spoorlijn Belgrado-Budapest.

likarimov2

Premiers Li en Kasimov


Zondag begon het tweedaags bezoek aan Kazachstan en tijdens dat bezoek werden 30 bilaterale overeenkomsten getekend die alles bijeen $ 14 miljard waard zijn. Ze overstijgen olie en gas door samenwerking op het vlak van kernenergie, elektriciteit, water en de bouw van infrastructuur. Li ontmoette president Nazarbayev, had zijn tweede reguliere vergadering van regeringsleiders met premier Karim Masimov en woonde ook de 13-de vergadering bij van de  eerste ministers van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO). In een artikel in de Kazakhstanskaya Pravda merkte Li op dat de bilaterale handel de afgelopen jaren met 20% per jaar is gestegen zodat Kazachstan nu de tweede handelspartner is in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten en de eerste investeringsbestemming in Eurazië terwijl China de tweede grootste handelspartner is van Kazachstan en de grootste uitvoermarkt. Li zei ook staal, cement en elektriciteit te willen exporteren naar het land. Ook in hightech en met name qua luchtvaart zal in de toekomst meer worden samengewerkt, zo werd afgesproken.
scokazach

SCO-top


De SCO-top heeft concrete maatregelen voor samenwerking aanvaard op het gebied van veiligheid, handel, investeringen, financiën, landbouw, infrastructuur en de dialoog tussen de volkeren. Dat alles is een opmaat tot de nieuwe economische corridor langs de voormalige Zijderoute, voorgesteld door Xi Jinping. De Shanghai Cooperation Organisation (SCO) werd opgericht in 2000 en telt momenteel zes leden: China, Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. Bij de  SCO zijn Afghanistan, India, Iran, Mongolië en Pakistan waarnemers en de groep praat ook met Wit-Rusland, Turkije en Sri Lanka.

 Servië

4premiers

Premiers van 4 landen het eens om corridor Piraeus-Budapest te bouwen


Na zijn bezoek aan Kazachstan is Li doorgereisd naar Servië waar hij heeft deelgenomen aan de derde vergadering tussen de leiders van China en de Centraal- en Oost-Europese landen. De handel met deze landen steeg tijdens de eerste 10 maanden van dit jaar met 10% tot $ 50 miljard. Op de tweede vergadering vorig jaar in Roemenië werden 38 samenwerkingsoperaties beklonken, waarvan er al 80% lopen in de praktijk. Li Keqiang beloofde op deze top dat naast de kredietlijn van $10 miljard, een nieuw investeringsfonds met $ 3 miljard zal worden opgericht; van een eerder fonds voor investeringssamenwerking van 1 miljard $ start fase twee.  China wil graag materiaal leveren voor de grote infrastructuurprojecten die de betrokken landen nodig hebben. Chinese bedrijven hebben ook interesse om te investeren in nieuwe industrieparken. Van de 16 betrokken landen zijn er 11 lid van de EU en de 5 andere bereiden het lidmaatschap voor. Het onthaalland Servië was het eerste dat in 2009 een strategisch partnerschap afsloot met China.
In Boekarest werd ook overeengekomen om een spoorweg te bouwen tussen Belgrado en piraeusbudapestBoedapest  Dit past in de door China voorgestelde transportcorridor vanaf China via de haven van Piraeus  naar Boedapest waar nu in Belgrado zowel China, Servië, Macedonië als Hongarije zich toe hebben verbonden De spoorweg die er tussen Belgrado en Boedapest zal komen, vormt de ruggengraat van het project. China wil met de landen van Centraal- en Oost-Europa samenwerken om de douaneformaliteiten daarbij te vergemakkelijken. Ook de bouw van een logistiek centrum wordt voorbereid. Servië heeft vrijhandelsovereenkomsten zowel met de EU als met Rusland.
Li Keqiang heeft donderdag ook de door China gebouwde ‘Mihajlo Pupin Brug ‘ over de Donau geopend: deze brug is 1,5 km lang en zal met de 21 km toegangswegen helemaal open gaan in oktober 2015. Dit lijkt het begin te zijn van de uitbouw van infrastructuur in het land dat zo geteisterd werd door NATO-bombardementen. Beiden gaan ook in Belgrado een steenkoolcentrale bouwen van 350-megawatt. Li voerde in Belgrado eveneens besprekingen met de premiers van Tsjechië, Letland, Bosnië-Herzegovina, Slovenië en Roemenië. Macedonië wil de hulp van China gebruiken voor de uitbouw van een aardgasnetwerk naar alle steden. Reuters meldt nog dat China in Bosnë voor $ 1,7 miljard projecten zal financieren terwijl Montenegro een Chinees bedrijf uitkoos  om een autoweg van 800 miljoen euro te bouwen die het verbindt met Servië.

 Thailand

gmssummithaiIn Thailand aangekomen tekende Li Keqiang twee MoU over samenwerking op het vlak van 860 km spoorwegaanleg voor $ 10 miljard in Thailand en over de verdubbeling van de uitvoer van landbouwproducten naar China. Li Keqiang neemt in Bangkok deel aan de vijfde top van de Greater Mekong Subregion (GMS): dit is een initiatief van de Asian Development Bank uit 1992 met de 6 lidstaten China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De GMS doet niet enkel dienst in de buitenlandse politiek tegenover de buren maar vervolledigt de samenwerking met de ASEAN-landen. Het gaat immers om landen zonder kust die meestal minder ontwikkeld zijn. China verleent hen steun bij het verminderen van de armoede en landbouwtechnologie en bij de beveiliging tegen hedendaagse bedreigingen. Ook daar worden van Li voorstellen verwacht om de samenwerking qua veiligheid op te drijven, maar dit kadert dan meer in het raam van de zijderoute langs de zee.
Lees katern China Daily
en http://www.chinasquare.be/achtergrond/de-chinese-spoorwegdiplomatie-de-balkan/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *