Li in Rusland: Eerste resultaten (upd)

Op de eerste dag van het bezoek van premier Li aan Rusland is een aantal belangrijke contracten getekend. Voor Rusland betekent dat een welkom tegengewicht tegen de westerse sancties.

ruslandDe 38 ondertekende overeenkomsten betreffen energie, handel en financiën en hebben een geschatte waarde van 10 miljard dollar. Vooraf had de Chinese pers aangekondigd dat er  vijftig deals op komst waren. Concreet hoopt China op meer samenwerking in lucht- en ruimtevaart, hogesnelheidstreinen, financiën, innovatie en de bouw van infrastructuur. Beijing wil ook meer uitwisselingen op persoonlijk vlak en denkt zelfs aan gecoördineerde ontwikkeling van Noord-Oost China en Oost-Siberië.
In mei werd al de grootste overeenkomst ooit – een dertigjarige aardgasdeal ter waarde van ongeveer 400 miljard dollar- afgesproken tussen de presidenten Poetin en Xi. Deze keer was het premier Medvedev die na de ondertekeningsceremonie mocht verklaren dat het openen van nieuwe samenwerkingsmogelijkheden belangrijk is ‘ondanks de huidige moeilijkheden’, een allusie op de westerse sancties.
Dinsdag ontmoet Li president Poetin. Het Chinese ministerie van buitenlandse betrekkingen hoopt dat het bezoek kan bijdragen aan het wederzijdse vertrouwen, de wederzijdse steun sterker kan maken in zaken betreffende soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid en de samenwerking in internationale vraagstukken versterken.

Handel, energie en financiën

Beijing heeft duidelijk gemaakt dat het Rusland wil helpen met meer handel ter compensatie van de daling met het Westen. De handel tussen beide landen is in zes jaar meer dan verdubbeld en bedraagt nu 90 miljard dollar. Dat moet naar 100 miljard volgend jaar gaan en dan tegen 2020 verdubbelen tot 200 miljard
Toch blijft de EU in haar geheel voor allebei de landen een grotere partner.
Bij de ondertekende overeenkomsten zit een intentieverklaring om samen te werken aan de ultrasnelle trein van Moskou, naar Kazan, die de 770 km zal afleggen aan 400 km/uur. De trein moet in 2018 rijden. De Chinese State Grid Corporation zal helpen het Russische elektriciteitsnet te moderniseren. Het Chinese Beidou GPS systeem en het Russische Glonass gaan samenwerken. Op gebied van telecommunicatie gaan het Chinese Huawei en het Russische Comcor samenwerken.
Premier Li sprak over een mogelijke overeenkomst in 2015 om een tweede gaspijplijn van Rusland naar China te bouwen, “maar daarover is nog discussie nodig”. De gasovereenkomst van mei betreft de oostelijke route die via Noord-Oost China gas binnenbrengt. De tweede – westelijke- gaspijplijn zou via Xinjiang China binnenkomen. Uit vrijgegeven statistieken blijkt dat de Russische uitvoer van olie naar China tussen januari en september met 45% steeg. De verschepingen naar Europa daalden 20%.
Op financieel gebied is een swap van 150 miljard yuan getekend. Dat betekent dat beide landen elkaars munten tegen een vaste koers gaan omruilen zodat ze voor hun wederzijdse handel geen contracten in Amerikaanse dollars of euro’s meer moeten sluiten. Voor China is het een stapje vooruit op de weg om van de yuan een internationale reservemunt te maken die in het internationale handelsverkeer aanvaard wordt. Handel zonder gebruik te maken van de dollar verhindert ook dat de kwetsbare 4.000 miljard Chinese reserves in dollar toenemen. VTB bank, VEB bank en de Russische Landbouwbank hebben raamovereenkomsten gesloten met de Chinese Eximbank om kredietlijnen te openen. Voor Rusland is dit interessant omdat een aantal Russische banken in het Westen omwille van de sancties geen krediet meer kunnen krijgen. Ook de mobiele telefoonmaatschappij MegaFon krijgt van de China Development Bank 500 miljoen dollar. Er komt een belastingsverdrag om wederzijdse investeringen te bevorderen.
Tenslotte gaan beide landen samen grote culturele evenementen opzetten naar aanleiding van de 70ste verjaardag van het einde van WWII in 2015.
Bronnen: Reuters, China Daily, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.