Protest verdeelt Hongkong (upd)

 C. E. Leung heeft op televisie verklaard dat de protestbeweging in Hongkong geen kans op succes heeft. Dit weekend hebben verantwoordelijken van het vasteland op een vergadering over de Parelrivierdelta hun ongerustheid geuit over het protest in Hongkong. De facto blijven tijdens de tweede protestweek een honderdtal bezetters over op drie plaatsen, maar de verdeeldheid over de beweging groeit.

admiraltytents2

Overblijvende tentjes op Admiralty


Chief Executive Leung Chun-ying zei zondag op TVB dat de kans zo goed als nihil is dat de studenten China kunnen dwingen tot een andere mening over de verkiezingen in 2017. Hij vertrouwde er op dat de protesten niet lang meer konden duren en verklaarde dat het de beslissing van de politie was geweest om traangas te gebruiken hoewel hij wel op de hoogte was gesteld. Over het vermeende financiële schandaal van betalingen die Leung heeft ontvangen van een particuliere onderneming, nog voor hij Chief Executive werd, vindt Leung dat hij de betaling van de Australische firma kreeg als directeur van zijn vastgoedfirma, maar dat hij toen niet zeker kon zijn van zijn benoeming in Hongkong.
Wat de situatie op het terrein betreft lijkt Leung gelijk te krijgen met zijn voorspelling over de duur van de Ocupy-acties. Vrijdag haalde een protestbetoging nog 10.000 deelnemers, minder dan eerdere demonstraties.  Zondag moesten nog 140 buslijnen worden omgelegd. Vandaag maandag bleven op protestdag 15 in Admiralty honderd bezetters over, in Mong Kok 50 en in Causeway Bay amper 20. De politie probeerde barricades te verwijderen, maar de protestbeweging versterkte die opnieuw. In Mong Kok grepen schermutselingen plaats met  tegenbetogers die talrijker waren dan de bezetters. Op dit ogenblik proberen gemaskerde mannen die gekant zijn tegen Occupy, de barricaden te verwijderen.  De bezetters hebben medestanders opgetrommeld en zijn nu terug met 500. Veertien transportverenigingen hielden een persconferentie waarin ze verklaarden de bezetters voor het gerecht te zullen dagen om hen gerechtelijk te dwingen hun acties stop te zetten. De gemaskerde mannen zouden in opdracht handelen van de taxiverenigingen. Anderen beweren dat het “bandieten zijn, die onder een hoedje spelen met de politie” die de barricades verwijderd wil zien. De politie kon naar eigen zeggen barricades verwijderen op 27 plaatsen.
hgkgtaxis2

Taxi’s willen opruiming barricades


Ook de Legco is verdeeld: pro-Beijing raadsleden willen een onderzoek naar wie achter “Occupy Central” zit en hoe het gefinancierd wordt. Pandemocraten echter willen dat onderzocht wordt waarom de politie tegen demonstranten gewelddadig optrad. Vermelden we nog dat een reisfirma medestichter Benny Tai Yiu-ting van “Occupy Central” voor het gerecht daagt wegens de geleden schade. Andere firma’s zouden kunnen volgen met een dergelijke schadeclaim. De eigenaar van Apple Daily Jimmy Lai wil van zijn kant een geding inspannen tegen zij die de weg naar zijn Next Media– drukkerij versperren omdat die te eenzijdig zou berichten.

Bezorgd

Dit weekend greep in Guangzhou het tiende Pan-Pearl River Delta regionaal forum plaats waaraan vertegenwoordigers deelnemen van 9 Chinese provincies plus vertegenwoordigers van Macao en Hongkong. Volgens de SCMP ventileerden diverse personen, vooral uit de zakenwereld, hun bezorgdheid over de protestbeweging in Hongkong. Ook merkt de krant op dat vicepremier Wang Yang die vorig jaar aanwezig was, dit jaar ontbrak.
Hij vergezelt echter premier Li op reis en over Hongkong zei Wang in Moscou dat de westerse landen er een kleuren-revolutie willen op gang brengen. De Hong Kong Standard meldt dat Leung een afspraak met Zhang Dejiang zou hebben in een hotel te Guangzhou. Voor Zhang voorzitter van het Nationaal Volkscongres was hij ook  partijsecretaris in Guangdong. Op het Pan Parelrivierforum pleitte de huidige partijsecretaris Hu Chunhua van Guangdong er voor om het Pan-PRD Delta-initiatief te kaderen in het 13-de vijfjarenplan
Bron: SCMP, Hong Kong Standard

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.