Bezoek premier Li aan ‘down under’ in teken van vrijhandel

Premier Li Keqiang bezoekt gedurende ruim een week Australië en Nieuw-Zeeland. Het bezoek staat in het teken van vrijhandel en de gevolgen van meer globalisering. Een contract van A$ 6 miljard werd afgesloten voor de uitbouw van infrastructuur in het noordwesten van Australië en het land mag ook meer vlees naar China uitvoeren.

Premier Li Keqiang vertrok woensdag voor de eerste trip sinds 11 jaar van een Chinese premier naar Australië en Nieuw-Zeeland. Een bezoek aan Australië wordt vanuit Atlantisch perspectief ook ‘down under’ genoemd. ‘Ik kom hier eerst om vrijhandel te bevorderen’, aldus vertelde Li vrijdag aan 400 personen die bijeen waren in het ‘Parliament House’ te Canberra. Hij sprak met diverse verantwoordelijken tot en met de leider Bill Shorten van de oppositie. ‘Met de historische trend van economische globalisering moeten mogelijkheden gebruikt worden om de ontwikkeling te bevorderen’, luidde de boodschap. Li wil door de versterking van samenwerking met Australië de regio en de wereld tonen hoe beide partners een oplossing bieden voor bestaande problemen door meer vrijhandel en economische liberalisering.
Daarbij respecteert China de Australische keuze qua buitenlandse politiek. Hij zei letterlijk niet te verwachten ‘dat Australië kiest tussen de VS of China, want dit is denken in koude oorlogstermen’. Beide kunnen wel samen in een win-win situatie vooruitgaan. Li zei op het China-Australia Cooperation on Economy and Trade Forum de onderhandelingen voor een Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) te willen stimuleren, evenals de uitbouw van een vrijhandelszone in Azië/Pacific. Premier Turnbull verklaarde  dat protectionisme geen uitweg biedt uit de lage groei, maar deze integendeel versterkt. Vrijdag hield de Chinese premier met zijn Australische ambtsgenoot nog hun vijfde jaarlijkse vergadering. Li ontkende nog dat China uit is op de militarisering van de Zuid-Chinese zee. Als er al defensie-uitrusting aanwezig is, is dat om de vrije doorvaart te behouden, aldus nog de Chinese premier.

Resultaten

Meer concreet hief China de laatste beperkingen op voor de import van Australisch rundvlees. Dit komt Australië bijzonder goed uit want China schortte voorlopig de invoer op van Braziliaans vlees wegens de aanwezigheid van salmonella. Turnbull zei vrijdag nog: ’Onze zuivere groene landbouwproducten van hoge kwaliteit steunen de voedselveiligheid in China’.
De twee premiers waren ook aanwezig bij de ondertekening van een MoU tussen privegroep BBI en de China State Construction Engineering Corporation ter waarde van A$ 6 miljard (4,2 mljd euro). Het contract ontwikkelt mijninfrastructuur in het noordwesten, voorziet ook de heraanleg van de haven Balla Balla en een 160 km lange autoweg tussen de vernieuwde haven en Pilbara waar zich de ijzermijnen bevinden. De renovatie zou goed zijn voor 3300 banen tijdens de aanleg en voor 900 permanente banen na afwerking. Het is echter oppassen voor Amerikaanse zere tenen want vorig jaar formuleerde de VS die in Noord-Australië een militaire basis bezit, reserves tegenover het voornemen dat de Darwin haven zou gehuurd worden door de Landbridge groep uit Shandong.

Nieuw-Zeeland.

Van zondag tot woensdag verblijft Li Keqiang in Nieuw-Zeeland en dat is zijn eerste bezoek aan het land. China en Nieuw-Zeeland onderhouden al 45 jaar diplomatieke betrekkingen. Het land was ook het eerste ontwikkelde land dat met China een vrijhandelsakkoord afsloot, de Chinese economie erkende als een markteconomie en zich ook als eerste aansloot bij de AIIB.
De Chinese ambassadeur Wang Luton verwacht dat beide landen dit jaar onderhandelingen starten voor het upgraden van hun vrijhandelsakkoord. Ook voor de RCEP wil het land de lat hoog leggen. De bilaterale handel bedroeg vorig jaar NZ$ 20 miljard (VS$ 14 mljd) en beiden hopen tegen 2020 NZ$ 30 miljard te bereiken. De regering van Nieuw-Zeeland wil dat tegen 2030 90% van ‘s lands uitvoer onder een vrijhandelsakkoord valt. Dit bedraagt nu 53 %.
Chinese investeringen hebben volgens ambassadeur Wang een grote rol gespeeld in het helpen van Nieuw-Zeeland bij de bestrijding van de financiële crisis. Zo werd het een groei-‘ster’ in de OESO, aldus Wang. Nu is China de belangrijkste handelspartner, maar het is eveneens al 10 jaar de grootste bron van buitenlandse studenten (31.000). Vorig jaar bezochten 400.000 Chinese toeristen het land en dit was een vooruitgang met 30%. 40.000 studenten in het land leren Chinees.
Bronnen:SCMP, Le Figaro, Peoples Daily, Xinhua, Asia Times, thewest.com.au

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *