Luchtbel in sector zonne-energie barst

  

Overproductie doet luchtbel barsten

Overproductie doet luchtbel barsten


Dat er overcapaciteit is in de staal-, cement-, glas-, chemie- en steenkoolsectoren is bekend. Deze week noemde premier Wen ook de wind- en zonne-energie in hetzelfde rijtje van sectoren waar een ‘luchtbel’ dreigt. Feit is dat in de sector van de zonne-energie de luchtbel al is uiteengespat.
 Volgens het blad ‘Economic Reference Newspaper’ ervaren de meeste fotovoltaïsche (FV) ondernemingen sterke verliezen doordat de overzeese markt inkrimpt.  De laatste drie jaar vloeide honderden miljarden yuan naar de FV-industrie hoewel de sleuteltechnologie er nog achter ligt. Nu barst de luchtbel open. In 2001 produceerde China enkel 3 MW fotovoltaïsche batterijen en in 2007 bedroeg dit cijfer als meer dan 2000, waardoor China de grootste producent werd. Vooral de laatste twee jaar vloeide veel geld naar de sector.
Statistieken tonen aan dat er in de FV-keten meer dan 10 firma’s polykristallijne silicone produceren, en er 60 producenten zijn van silicone chips. Voorts zijn er 60 batterijfirma’s en 330 assembleerondernemingen. China produceert nu één derde van alle zonne-energiebatterijen in de wereld. In de eerste helft van 2009 waren er in de provincies  Sichuan, Yunnan, Henan en Jiangsu vijftig ondernemingen die lijnen voor polykristallijne silicone  voorbereidden, bouwden of uitbreidden. Er is een investering van 100 miljard mee gemoeid en de totale productiecapaciteit zal meer dan 170.000 ton overschrijden, het dubbele van de wereldwijde vraag naar polykristallijne silicone!  In Sichuan alleen al was de productie 700 ton in 2007, meer dan 2000 ton in 2008 en eind volgend jaar zou de productie 31.750 ton bereiken.
Als gevolg van de crisis daalde de vraag echter scherp. De FV-firma’s kregen minder bestellingen dan verwacht en de meesten moesten de productie stopzetten. Veel firma’s die de grondstof duur aankochten, lijden verliezen. Momenteel is de prijs van polykristallijne silicone gevallen tot 70 $ per kilo, ongeveer de productiekost. Voor de kleine ondernemingen komt de kost op 100 $. De buitenlandse ondernemingen reduceerden hun kosten echter tot 25 à 30 $. De Chinese ondernemingen zitten dus met een dilemma waarbij ze in beide gevallen, voortproduceren of niet, zullen verliezen. Gevreesd wordt dat de helft van de gedane investeringen verspild geld zal zijn.
Volgens Shi Zhengrong, voorzitter van China’s succesrijkste onderneming terzake  ‘Suntech Power Holdings’, ligt de schuld bij de ondernemingen zelf. Suntech werd opgericht in 2001 en werd in 2005 de eerste Chinese privéonderneming genoteerd op de beurs van New York. Shi was China’s rijkste man. Volgens het rapport der rijken had hij in 2008 21 miljard yuan. Dit spoorde aan tot navolging en iedereen sprong op de wagen in de hoop ook zo rijk te worden. De investeringskoorts werd gek.
Hoewel de toestand in de windenergie niet zo erg is, zijn de woorden van de eerste minister wellicht eerder te begrijpen als een soort waarschuwing dat de toestand er niet mag ontaarden zoals bij de zonne-energie. Volgens kenners ligt het probleem in de sector van de windenergie in het feit dat de verbinding met het netwerk onvoldoende is.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *