Luchtvaart en treinverkeer sterk beperkt tijdens Lentefeest 2021

Door de weliswaar beperkte uitbraken van COVID-19 en het gevaar voor verspreiding van de besmettingen, gaat het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar) voor velen niet door of slechts in zeer beperkte mate. Dat heeft ernstige gevolgen voor luchtvaart en treinverkeer.

Het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar) dat dit jaar op 12 februari valt is voor de meeste mensen in China de belangrijkste vakantieperiode. Normaal gesproken gaan honderden miljoenen terug naar de streek waar ze vandaan komen voor grote familiefeesten. Als het goed is, niet in 2021.

Blijf thuis!

In 29 provincies heeft de overheid aan de bevolking een bericht gestuurd om ze te vragen thuis te blijven en op geen enkele manier te gaan reizen. Wie in een wijk of stad woont waar een uitbraak is krijgt middels een brief van de CPC en van de regering verbod om te reizen. Om te reizen vanuit een gebied aangemerkt als een gemiddelde risicozone is toestemming nodig van de plaatselijke overheid. De overheid raadt het reizen sterk af in verschillende steden, ook in Shanghai en Beijing. Om de mensen te stimuleren (in hun nieuwe) thuis te blijven krijgen ze premies. Wie tussen 28 januari en 8 maart gaat reizen moet een recent negatief resultaat van een nucleïnezuurtest kunnen voorleggen. Dat is verplicht als de reis naar het platteland gaat. Verder kunnen ze zich gedurende twee weken verwachten aan gezondheidscontroles en moeten ze zich nog eens twee keer laten testen gedurende die tijd. Wie moet werken tijdens de vakantieperiode heeft recht op extra salaris voor overuren en extra rusttijden. Volgens een onderzoek van 51job.com, een human resource dienstverlener, geeft meer dan 66% van de werknemers aan dat ze zullen doorwerken tijdens de vakantieperiode.

Vliegverkeer: annulaties en gekelderde prijzen

Andere jaren is het binnenlandse vliegverkeer een aangewezen transportmiddel voor wie het zich kan veroorloven en lange afstanden moet overbruggen. Bepaalde luchthavens hebben strenge regels ingevoerd voor passagiers uit risicozones. In Zhuhai en Chongqing bijvoorbeeld moeten die passagiers zich apart laten registreren. Sommigen hebben hun vlucht laten annuleren. Zij kunnen hun reis gratis laten annuleren, reiskosten terugbetaald krijgen of de reis omboeken. Dat is dinsdag officieel bevestigd door de Dienst voor Burgerluchtvaart (Civil Aviation Administration of China, CAAC). ‘Passagiers met vluchtdata van 28 januari tot 3 februari kunnen een aanvraag indienen voor terugbetaling of omboeking vanaf woensdag middernacht tot voordat de vlucht vertrekt, en passagiers met vluchtdata van 4 februari tot 8 maart kunnen een aanvraag indienen vanaf woensdag middernacht tot zeven dagen voor de vlucht’ staat er in het bericht. De prijzen van de vliegtickets voor de binnenlandse vluchten zijn overigens gekelderd, tot onder het niveau dat ze vijf jaar geleden hadden. De luchtvaartmaatschappijen hebben hun prijzen voor vluchten naar populaire bestemmingen naar beneden moeten bijstellen. Soms betekent dat een halvering of zelfs een daling met 80%. 

Treinverkeer

De voorverkoop van treinreizen is volgens de China Railway Group met 60% afgenomen tegenover vorig jaar. De maatschappij laat ook weten dat er naar schatting 296 miljoen treinreizen geschrapt zullen worden gedurende deze vakantieweken. Het Departement Transport van de stedelijke overheid in de hoofdstad Beijing (22 miljoen inwoners) voorziet een daling met 43% van het verkeer naar en van de stad.

Bronnen: Sixthtone.com, CGTN, Wikipedia, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *