Ouderen binnenloodsen in digitale wereld

Het stadsparlement van Beijing wil meer maatregelen om ouderen te steunen in de digitale wereld. Het volgt daarbij eerdere richtlijnen van de nationale regering.

De regio Beijing zal de inspanningen verhogen om de digitale muur voor ouderen te slopen en hen met slimme diensten een beter leven te bezorgen. Dat staat in het rapport van het stadsbestuur. De twee kamers van het stadsparlement hebben daar intensief over gedebatteerd.

Beijing heeft voor 2021 een project opgestart om senioren meer vertrouwd te maken met het gebruik van slimme toestellen. Tegelijk engageert de stad zich om te maken dat diensten in ziekenhuizen, parken, supermarkten, vervoercentra, banken en hotels op de ouderwetse manier beschikbaar blijven voor ouderen, die het te moeilijk hebben met een digitale omgeving.

De stad zal meer cursussen informatietechnologie voor ouderen organiseren, maar ook het opleiden van ouderen door familie of sociale helpers ondersteunen.

Eind 2020 zijn er pilot projecten gelanceerd opdat senioren gemakkelijker zouden kunnen reizen onder de huidige preventieregels tegen COVID-19. Die vereisen op veel plaatsen dat men een groene gezondheidscode kan tonen op zijn smartphone. Voor ouderen zonder smartphone vangt men deze vereiste op door informatie over de gezondheidstoestand toe te voegen aan hun seniorenkaart. Er is sprake van dat systeem te veralgemenen.

Ouderen ondervinden soms moeilijkheden met online shopping, digitale betalingen en online administratieve procedures. Naast meer programma’s voor training wordt er gedacht aan het opstarten van een digitaal platform dat speciaal gericht is op het helpen van ouderen in het dagelijks leven.

Er wordt momenteel al gewerkt aan een platform op basis van big data om een efficiënte risicopreventie voor alle ouderen te bouwen. Er komt ook meer onderzoek naar slimme toestellen op maat voor ouderen.

Nationale inspanning

China telde einde 2019 al 254 miljoen 60-plussers. Dat is 30% van de bevolking, maar ze maakten slechts 10,3% uit van de 940 miljoen internetgebruikers. Tegen 2025 stijgt hun aantal naar 300 miljoen.

In november heeft de nationale regering een plan opgestart om de problemen van ouderen met informatietechnologie aan te pakken. Daarin wordt de verantwoordelijkheid van de verschillende ministeries en lokale besturen vastgelegd.

Bij de belangrijkste opdrachten horen het optimaliseren van het gebruik van de gezondheidscode, het verbeteren van systemen om taxi’s op te roepen, het scheppen van meerdere mogelijkheden om zich te registreren in een hospitaal, en het verzekeren dat men voor alle aankopen desnoods nog met cash kan betalen.

Bron: China economic net

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *