VS-rapport: “Luchtvervuiling veroorzaakt 4000 doden/dag”

De luchtvervuiling in China veroorzaakt 1,6 miljoen overlijdens per jaar of 4000 per dag, zo heeft een studie van Berkeley Earth berekend. Daartegenover staat dat de regering 9400 miljard yuan investeert zowel om lucht-, water- als bodemverontreiniging weg te werken.

In Hunan zijn standbeelden 'versierd' (foto China Daily)
Berkeley Earth is een Amerikaanse studiegroep die gesponsord wordt door het Amerikaanse ministerie van Energie. In het tijdschrift PLOS One publiceerden hun onderzoekers een studie waaruit blijkt dat de luchtverontreiniging in China dagelijks 4000 doden zou veroorzaken of 1,6 miljoen voortijdige sterfgevallen per jaar. Vooral het verbranden van steenkool en het klein stof dat dit veroorzaakt, is verantwoordelijk voor 17% van de overlijdens. Volgens wetenschappelijk directeur Richard Muller heeft de luchtvervuiling in Beijing hetzelfde effect op de gezondheid als iemand die om het uur een sigaret rookt.
Muller en medeauteur Rohde analyseerden gedurende 4 maanden om het uur de gegevens van 1500 grondstations. Zij vonden dat 92% van de Chinese bevolking minstens gedurende 120 uur bloot stonden aan ongezonde lucht tijdens de periode 5/04/15 tot 5/08/15. Voor 38 % van de bevolking was het vervuilingsniveau ongezond gedurende de gehele periode. De hoofdschuldige is het steenkoolgebruik dat 64% levert van de primaire energie en fijn stof veroorzaakt dat weken in de lucht kan blijven hangen en duizenden km kan reizen. Praktisch de volledige oostelijke helft van China heeft een hoger gemiddelde aan fijn stof dan de Amerikaanse stad Madera in Californië die het hoogste scoort in de VS.
Volgens Bloomberg energie-specialist Sophie Lu is het Chinees  Energiebestuur tussen 2016 en 2020 van plan voor 60 GW aan verouderde centrales te sluiten, maar tezelfdertijd drie maal zo veel nieuwe centrales te bouwen met een modernere schonere technologie.

Grove middelen

Het Chinees blad Securities Daily heeft berekend wat de Chinese regering gaat besteden aan het schoonmaken van de lucht-, water- en bodemvervuiling en komt tot de optelsom van 9400 miljard yuan. Het actieplan van de regering tegen de luchtverontreiniging dat twee jaar geleden afgekondigd werd, kost 1700 miljard yuan. Het Actieplan tegen de watervervuiling dat het Ministerie van Leefmilieu in april afkondigde, maakt 2000 miljard yuan vrij voor preventie en controle van de waterbronnen en 26 miljard wordt gespendeerd aan behandeling van waterverontreiniging. Het 13-de vijfjarenplan voorziet een plan tegen de bodemvervuiling met een prijskaartje van 5700 miljard yuan. Het 13-de vijfjarenplan dat nog in de maak is, loopt van 2016 tot 2020.
Bronnen: Bloomberg, China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

3 comments for “VS-rapport: “Luchtvervuiling veroorzaakt 4000 doden/dag”

 1. 17 Augustus 2015 at 11:03

  Je zou verwachten dat het Amerikaanse ministerie van Energie zich zou bezig houden met de Amerikaanse energiestrategie en het bestrijden van de opwarming van de aarde. Blijkbaar is kritische rapporten over anderen schrijven interessanter voor hen. Overigens zou het me wel interesseren hoe ze hun aantallen dodelijke slachtoffers berekenen.

 2. huub gulickx
  17 Augustus 2015 at 16:01

  @Frank. Klopt Frank. Kijk naar de vervuiling in de “gele rivier” in USA, kijk naar de droogte in Californie

 3. hong guo
  17 Augustus 2015 at 22:29

  Om maar te zwijgen van schaliegas uit VS, De techniek om schaliegas uit de grond te stampen heeft enorm schadelijke gevolgen voor natuur -en drinkwater, milieu en volksgezondheid. Youtube maar eens naar schaliegas, eerste filmpje.
  Onlangs nog uit de gazet vernomen dat ze deze aan West-Europa zouden verkopen en tot mijn verbazing: waar blijven die activisten ineens? Plots zijn ze nergens te bespeuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar