Maatregelen tegen de nieuwe COVID-19 uitbraken in China (UPD)

Het coronavirus is de laatste weken weer opgedoken in het noorden van China. Met grootschalige en tijdige tests, quarantaine, ontsmetting en vaccinatie hoopt de overheid de nieuwe uitbraken tijdig te kunnen stoppen.

Tweede keer testen in Shijiazhuang (foto Xinhua)

In Hebei waren er op dinsdagavond sinds het begin van dit jaar 610 nieuwe besmettingen via binnenlandse overdracht en 7 uit het buitenland afkomstige infecties geconstateerd. De meeste gevallen waren asymptomatisch en ze komen vooral voor in de provinciale hoofdstad Shijiazhuang. In Beijing en in de provincies Liaoning, Shanxi en Heilongjiang gaat het om enkele tientallen besmettingen. (upd) Van de nieuwe patiënten is er voorlopig 1 persoon overleden. Deze vrouwelijke patiënt was al ernstig ziek voordat ze COVID-19 kreeg. Hebei kende op woensdag 90 nieuwe besmettingen. Dat is een dagelijkse verhoging die sinds november niet meer is voorgekomen. De overgrote meerderheid van de besmette personen in Hebei zijn landbouwers, ze zijn bejaard of van middelbare leeftijd.

WHO Real time updates COVID-19 voor de wereld en specifiek voor China

Klik op de onderstaande links voor de situatie in de wereld of voor de situatie in China

WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Interactieve database specifiek voor China

Plaats en tijd nopen tot voorzichtigheid

De gezondheidsdiensten en andere overheidsinstellingen nemen geen risico’s. De nieuwe uitbraken zijn vlakbij de Chinese hoofdstad en in sommige wijken ervan.

(UPD) De veertig dagen durende tijd rond het Lentefeest (het Chinese Nieuwjaar) met zijn jaarlijkse gigantische toename van binnenlandse reizen begint over minder dan een maand. Dit jaar van eind januari tot begin maart. Om de verspreiding van het virus te voorkomen zijn al maatregelen getroffen of voorstellen naar voren gebracht. In vele grote steden en provincies dringt de overheid erop aan dat de mensen thuisblijven en hun familie in andere streken van China niet opzoeken. Bedrijven reiken traditionele ‘rode enveloppen’ voor het Lentefeest uit met een premie voor hun werknemers die ter plekke blijven. In bepaalde steden wordt gevraagd om bij familiediners het aantal gasten te beperken. De dorpen en steden waar migranten arriveren die een speciale reden hadden om toch naar huis terug te keren, moeten deze mensen een recente test laten voorleggen.

Huo-Yan sneltestlaboratorium

Massale tests

In Shijiazhuang heeft de BGI-groep op een dag tijd een noodlaboratorium van het type Huo-Yan (vurig oog) opgezet en in werking gesteld. Daarmee kunnen per dag 1 miljoen monsters worden getest. BGI, een biotechbedrijf uit Shenzhen, heeft dit soort labs voor het eerst ingezet in Wuhan en dankzij de tests de verspreiding van een groot aantal besmettingen kunnen voorkomen. De Huo-Yan is intussen verder geperfectioneerd en in 16 steden in China en 17 landen of regio’s in het buitenland gebruikt. Ook in de miljoenensteden Dalian en Shenyang (beide in de provincie Liaoning, grenzend aan Noord-Korea) is zowat de hele bevolking een aantal keer getest.

Ontsmetting

Verder zijn er goede ervaringen met een grondige ontsmetting op wetenschappelijke basis van de openbare ruimte. Dat gebeurt zowel preventief als daar waar er besmettingen zijn geweest. Sommige plaatsen, zoals de vuilnisophaaldienst, worden dagelijks drie keer gereinigd. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Dalian er is in geslaagd de afgelopen zes dagen weer virusvrij te blijven.

Quarantaine en lockdown

Nationaal afgesproken quarantaines met observatie van twee weken, voor reizigers afkomstig uit het buitenland, zijn verlengd. In Beijing en Liaoning blijven deze mensen 21 dagen lang binnen. In de noordelijke provincie moeten ze zich daarna nog een week lang elke dag melden om hun temperatuur te laten nemen. In de Chinese hoofdstad waar in verschillende districten het virus opnieuw is opgedoken, gelden nu ook strengere regels voor het openbaar vervoer en voor de taxidiensten. In Hebei zijn de steden Shijiazhuang, Xingtai en Langfang nu afgesloten. Samen hebben zij een bevolking van 22 miljoen, dat is het dubbele van de bevolking van Wuhan.

still van filmpje over aparte lockdown in Hebei (CGTN)

20.000 in aparte lockdown

Meer dan 20.000 inwoners van 12 dorpen die vallen onder Gaocheng District van Shijiangzhuang, de hoofdstad van Hebei, zijn naar aparte quarantaineplaatsen gebracht, waar ze individueel in hotelkamers zullen verblijven en elke dag twee keer hun temperatuur laten meten. De gangen van zo’n gebouw worden drie keer per dag gedesinfecteerd. De dorpen waar ze vandaan komen afdoend afsluiten is onmogelijk en de Nationale Gezondheidscommissie vrees voor besmettingen in familieverband. Ook komt het voor dat in bepaalde dorpen de mensen en de autoriteiten niet voldoende bewust zijn van welke maatregelen essentieel zijn om effect te hebben.

Vaccinatie Beijing (fot Li Hao / Global Times)

Vaccinatie

In China is nu de vaccinatie begonnen bij specifieke groepen met een hoog risico op besmetting: zorgverleners, luchthavenpersoneel en mensen die met via de koude keten ingevoerde producten werken. De vaccins zijn van eigen bodem. Op maandagochtend hadden 1 miljoen inwoners van Beijing hun eerste vaccinprik gekregen. Volgens het plan moet in de Chinese hoofdstad de eerste vaccinatie van alle risicogroepen voltooid zijn tegen het einde van de week.

Voorzieningen

In Shijiazhuang, de hoofdstad van Hebei waar de meeste nieuwe besmettingen zijn, zorgt de overheid samen met de bedrijven en buurtcomités, voor een ononderbroken voorziening van basisvoedsel, energie en water. In de stad wonen bijna evenveel mensen als in België. Sinds 6 januari is aan de inwoners gevraagd om tot 20 januari thuis te blijven. De gemeente heeft 59 supermarkten en 300 buurtwinkels gemobiliseerd om in meer dan 2.000 woonwijken de mensen van het nodige te voorzien. Nadat ze tweemaal waren getest konden 25.000 koeriers weer aan het werk om dagelijkse benodigdheden rond te brengen.

Vaccins voor zorgverleners in Shanxi (foto CGTN / CFP)

Samenwerking met WHO

WHO-experts zijn donderdag 14 januari in Wuhan aangekomen om met Chinese collega’s samen te werken bij het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. De leden van het WHO-team zullen net zoals andere reizigers getest worden en twee weken in quarantaine moeten blijven. Een ander terrein van samenwerking is dat van de vaccins. Dr. Tedros Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft zijn tevredenheid geuit over het werk dat de experts van de WHO op dit moment in China verrichten met collega’s van Sinovac en Sinopharm om zekerheid te krijgen over de geschiktheid van de Chinese vaccins voor noodvaccinatie. In Brazilië, Turkije en Indonesië is het Sinovac-vaccin CoronaVac, door de plaatselijke overheden goedgekeurd en effectief bevonden voor vaccinatie die de verdere verspreiding onder de gewone bevolking moet voorkomen. Ook in China’s speciale regio Hongkong zal het worden ingezet.

Bronnen: Xinhua, en.people.cn, sixthtone.com, Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *