Malmström: samen met China tegen protectionisme

De Europese commissaris voor Handel C. Malmström heeft op een zakenconferentie verklaard dat als protectionisme toeneemt, de EU klaar staat om het samen met China te bestrijden.

De zakenwereld vreest dat onder de nieuwe Amerikaanse president het protectionisme zal toenemen. De Europese commissaris voor Handel Cecilia Malmström sprak hierover maandag op een conferentie georganiseerd door BusinessEurope, de European Union Chamber of Commerce in China en de EU-China Business Association. Haar woorden lieten aan duidelijkheid niets te wensen over.
‘Als protectionisme van elders een gevaar wordt voor de Chinese economie staan we klaar om ons te engageren en het samen te bestrijden’. Ze zei nog: ‘Als anderen de deur dicht doen, blijft onze deur voor – eerlijke – handel open.’ De commissaris noemde barrières en protectionisme ‘een gevaar’ voor de open samenlevingen in Europa en zei alluderend op president Trump dat ‘de EU liever bruggen wil bouwen dan muren optrekken’. Op dit elan ging de ze verder: ‘Als anderen in de wereld de handel willen inzetten als wapen, wil ik het gebruiken als een tonicum, een vitaal onderdeel voor voorspoed en vooruitgang’. Ze verklaarde dat ze China elke mogelijkheid zal bieden zijn beloften waar te maken om zich niet op protectionisme te verlaten en een multilaterale agenda te volgen. Wel voegde ze er aan toe dat er nog te veel barrières en hindernissen bestaan in de wederzijdse handelsbetrekkingen die verre van evenwichtig zijn.
De commissaris gaf de mogelijkheden aan om de handels- en investeringsrelaties met China te versterken, een markt die een vijfde van EU import vertegenwoordigt en een tiende van de uitvoer. Aanstippend dat China de tweede grootste handelspartner was en de EU China’s grootste handelspartner, opperde Malmström dat de handelsrelaties nog sterker kunnen worden dan ze al zijn. De Chinese investeringen in de EU stegen vorig jaar tot 40 miljard euro terwijl de EU investeringen daalden naar minder dan 8 miljard, een dieptepunt voor de afgelopen 10 jaar. Ze hoopte nog dat het laatste probleem kan geregeld worden door het investeringsverdrag de EU en China momenteel onderhandelen en hoopt op een nieuwe impuls in de gesprekken dit jaar.
Malmström prees de toespraak van Xi Jinping in Davos waar hij China portretteerde als een leider van een geglobaliseerde wereld waar enkel internationale samenwerking de grote problemen kan oplossen. Ze was het eens met Xi dat een handelsoorlog catastrofaal zou zijn voor alle partijen, maar voegde er aan toe dat de grote uitdaging voor de Chinese leiders dit jaar wordt om de hervormingsdaden in overeenstemming te brengen met de retoriek. De Chinese regering plant in het kader van meer globalisering  in mei een groots colloquium over de nieuwe zijderoutes waarop vele staatsleiders en regeringsleiders zullen aanwezig zijn. De Britse premier May en de Filipijnse president Duterte hebben al  toegezegd dat ze komen. Het lijkt tevens een hoogmis tegen het protectionisme te zullen worden.
Bronnen: China Daily, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *