Medische sprokkels

In deze medische sprokkels hebben we het over het bestrijden van TBC, de invoering van Evidence-Based Medecine, en de nieuwe regels om de kosten van hospitalisatie te drukken
Tuberculosebestrijding blijft nodig
Deze maand loopt een Tuberculose Controleproject af dat in 2002 samen met de WHO opgestart werd. Aanvankelijk in 16 proefprovincies en intussen veralgemeend. Onder dit project worden mogelijke zieken gratis gecontroleerd en gratis behandeld; ze krijgen ook hun verplaatsingsonkosten terugbetaald. Men past daarbij het DOTS system toe, d.w.z. de behandelende geneesheer controleert nauwgezet dat de patient de noodzakelijke geneesmiddelen correct inneemt tot het succesvolle einde van de behandeling. De artsen krijgen daarvoor een forfaitaire vergoeding per patient plus een kleine premie per opgespoorde patient.
Tuberculose is de gevaarlijkste besmettelijke ziekte in China. Toen in de jaren 50-60 de gezondheidszorg uitgebouwd werd, werden andere klassieke besmettelijke doders zo goed als uitgeroeid; ook TBC , toen vooral een stadsziekte, werd bestreden, maar kon zich op het platteland handhaven. Na de hervormingen van 1978 werd de gezondheidszorg voor arme plattelandsbewoners moeilijk betaalbaar en nam TBC terug toe. In 2009 waren er 1,3 miljoen nieuwe gevallen, 160.000 overlijdens en een totaal van 4,5 miljoen patienten; alleen India heeft er meer. TBC is een typische armenziekte geworden.
Onder het huidige bestrijdingsproject werden 670 miljoen mensen gescreend, in acht jaar warden 770.000 dodelijke slachtoffers en 20 miljoen zieken werden voorkomen. De besturen van alle niveaus samen hebben 147 miljoen euro in het project gestopt. De Wereldbank gaf een lening en het Verenigd koninkrijk betaalde de interest daarop. Toch was er nog geld tekort, zowel op overheidsniveau als bij de individuele patienten. Een patient moet gemiddeld toch nog 200 euro uit eigen zak betalen, voor bijkomende testen (zoals levertesten) en voor geneesmiddelen die neveneffecten bestrijden. De WHO waarschuwt dat dit kan leiden tot het onderbreken van de behandeling door de patient, waarbij de kans op mutatie van het virus naar een resistente versie bestaat. Resistente TBC is meer besmettelijk, dodelijker en moeilijker te behandelen; de behandeling ervan duurt 7-8 jaar en kost 5.000 euros per zieke. China telt het grootste aantal slachtoffers van resistente TBC.
Om het huidige project te verlengen zal 200 miljoen euro nodig zijn, alleen al voor de oorpsronkelijke 16 provincies.
Ook de Damiaanaktie is als ngo actief in de bestrijding van TBC in China; ze geven vooral steun aan opleiding en concentreren zich op dorpen van  minderheden in Tibet, Binnnen-Mongolië, Qinghai, Guizhou en Ningxia, een zone met 70 miljoen inwoners. In 2007 behandelden ze 77.000.Chinese TBC-lijders. In hun bilan over dat jaar stippen ze als grootste problem aan dat the DOTS system in de practijk niet altijd werkt.
Bronnen: Xinhua; website Damiaanactie; J. Bannister, ‘China’s Changing Population’
 
Opgang in China van EBM, een geneeskunde op basis van wetenschappelijk bewijs

EBM (evidence-based medecine) werd in 1996 gedefinieerd als de geneeskunde die een behandeling kiest op basis van de inbreng van arts, wetenschap en patiënt. EBM is de integratie van de praktijkervaring van de individuele arts met de best beschikbare wetenschappelijke evidentie én met de waarden en verwachtingen van de patiënt.(1) In België wordt EBM naar zorgverleners en patiënten gepromoot door CEBAM, het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine, als onderdeel van het wereldwijde EBM-netwerk van de Cochrane Collaboration.(2)
Op 13 februari 2010 verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet onderstaande commentaar over EBM in China.(3)
In China raakte EBM snel bekend, niet alleen bij artsen maar ook bij verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers. Er werden EBM-organisaties en –tijdschriften opgericht. EBM vormt een verplicht onderdeel in de medische opleiding en navorming aan alle universiteiten. Ook in de traditionele Chinese geneeskunde vond EBM ingang. In 2007 werd het Chinese register van klinische studies opgericht (4) en het aantal geregistreerde klinische studies stijgt snel.
Toch roept de ontwikkeling van EBM in China een aantal bezorgdheden op. Ten eerste is de toegang tot wetenschappelijke evidentie niet in alle Chinese regio’s gelijk. Dokters in afgelegen landelijke gebieden en met een beperkte kennis van het Engels raken moeilijker aan de wetenschappelijke literatuur dan in grootsteden als Beijing en Shanghai. Ten tweede komt de meeste wetenschappelijke evidentie op wereldvlak niet uit China. Zelden worden onderzoeksresultaten uit China meegenomen in wetenschappelijke overzichtsartikels en medische aanbevelingen. Ten derde worden klinische studies in China meestal gesponsord door farmaceutische bedrijven. Dergelijk onderzoeksresultaten zijn vaker in het voordeel van het geneesmiddel van het sponsorende bedrijf en zijn onderhevig aan vertekening: enkel gunstige resultaten worden gepubliceerd, de andere niet. Tenslotte blijft de werkzaamheid van de meeste traditionele geneeswijzen onzeker, gezien de lage methodologische kwaliteit van de klinische studies en het selectief publiceren van positieve resultaten.
Het commentaar besluit dat de Chinese overheid het klinisch onderzoek meer zou kunnen ondersteunen. Ondermeer door de toekenning van onderzoeksfondsen aan artsen, de oprichting van klinische gegevensbanken en de financiële steun aan universiteiten in afgelegen streken om wetenschappelijke literatuur aan te schaffen. 

(1)     Evidence Based Medicine (EBM) is the integration of individual clinical expertise with the best available external evidence and patient’s values and expectations. Sackett DL et al. BMJ 1996;312:71-72.
(2)     Cebam website: www.cebam.be
(3)     Bron: Jiyao Wang.Evidence-based medicine in China, Lancet 2010;375:532-533.
(4)     The Chinese Clinical Trial Register. www.chictr.org
Jiyao Wang, Department of Internal Medicine, Zhongshan Hospital, Fudan University, Shanghai 200032, China, Wang.jiyao@zs-hospital.sh.cn

Decreet voor doordachte prijsvorming in medische sector.

Regering buigt zich over hospitalen

Regering buigt zich over hospitalen

Op 9 november 2009 kondigde de Chinese regering een decreet af dat een meer rationele prijsvorming in de medische sector beoogt.
Het vorige prijsmechanisme leidde ertoe dat gewetenloze medische bedrijven en ambtenaren de gezondheidszorg plunderden. Resultaat: peperdure medicatie en medische hulpmiddelen, hoge kosten voor patiënten en lage lonen voor artsen en verpleegkundigen. Zo bedroeg de totale kostprijs van een chirurgische behandeling voor een hersentumor 5500 US dollar. Van dit bedrag ging slechts 10% naar de eigenlijke ingreep door de chirurg en amper 6% naar verpleegkundige zorg, terwijl de kosten voor medicatie en hulpmiddelen 68% opslorpten.
Het nieuwe decreet buigt dit om en wil de prijs van medische zorgverlening correct verhogen terwijl de kost van medicatie en medische goederen strikter aan banden wordt gelegd.
Bron: Heng Zhang. China’s irrational medical princing scheme, Lancet 2010;375:726.
Heng Zhang, Department of Neurosurgery, West China Hospital, West China Medical School, Sichuan University, Chengdu, Sichuan 610041, China,  Zhengheng.cn@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *