Geanimeerde discussies over woningprobleem

Een van de grote discussiepunten gedurende de bijeenkomst van het Nationaal parlement (NPC) was de snel stijgende prijs van appartementen. Dit is dubbel problematisch: de prijzen zijn voor de gewone burger onbetaalbaar geworden – in januari 2010 nog maar eens 9,5% hoger dan in januari 2009- en de dag dat de speculanten zich terugtrekken, stort de hele markt in, een onheilspellend vooruitzicht voor de sector die 10% van het BNP uitmaakt en 20% van alle investeringen opslorpt. Er waren standpunten pro en contra de eigendomstaks die in November werd ingevoerd om de specculatie af te remmen. Premier Wen beloofde dat de regering de speculatie zal afremmen en zorgen voor betaalbare woningen.
Enkele dagen voordien was hij hier overigens al op ingegaan, gedurende een lange publieke chatsessie op het internet. Wen begon met eraan te herinneren dat het gezin van zijn jeugd- vijf personen- in totaal slechts over een woning van 9 m² beschikte. Het beschikbare woonoppervlak per persoon in de stad is sinds dertig jaar gemiddeld vervijfvoudigd. Maar dat is niet genoeg, er moet nog veel gebeuren.
De centrale regering heeft sinds de financiële krisis reeds twee reeksen maatregelen genomen die uiteenvallen in vier categorieën: Om te beginnen bouw van nieuwe woningen: er komen in de drie jaren 2009-11 7,5 miljoen nieuwe sociale woningen; er is nu een goede kans dat dit aantal overtroffen wordt. Men gaat ook werk maken van de bouw van huurhuizen, gewone en goedkope; meer mensen moeten terug in huurhuizen gaan wonen; dit soort huizen is erg interessant voor armere stadsbewoners en voor migranten die naar de stad verhuizen.In 2009 werden ook 1,3 miljoen huizen in krottenwijken gesaneerd; in 2010 worden het er 2 miljoen. Alles bijeen werden aan dit soort maatregelen in 2009 al 6,3 miljard euros besteed door de centrale overheid.
Ten tweede moeten de plaatselijke besturen goedkoop land en leningen ter beschikking stellen van projecten voor kleine en goedkope appartementen, en de eigenaars/bewoners belastingsvoordelen geven.
De speculatie moet met alle wettelijke en fiskale middelen afgeremd worden.
En ten slotte moet de vastgoedmarkt haar werk doen, maar op een correcte manier: bouwgrond leeg laten liggen in de hoop dat de prijs gaat stijgen , is verboden; het achterhouden van appartementen om een schaarste op de markt te scheppen is ook verboden.
Helpen al die maatregelen? Wel, zegt Wen, het vraagt tijd en energie. Maar hij is ervan overtuigd dat de vastgoedsector fundamenteel gezond kan gemaakt worden binnen de huidige legislatuur (dwz tot 2013).
Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *