Medvedev wil meer Chinese investeringen

De Russische president Medvedev bezoekt voor de tweede maal China. Hij wil de leiders aansporen tot meer investeringen in Rusland buiten de traditionele energiesector nu Rusland een goodwillgebaar stelde met het tekenen van de joint venture olieraffinaderij in Tianjin.
De driedaagse trip doet Dalian, Peking en Shanghai aan. In Dalian zal Medvedev een herdenkingsmomument bezoeken voor de Russische gesneuvelden tijdens de wereldoorlog en heeft hij contacten met verantwoordelijken van de provincie Liaoning. In Shanghai doet hij de Russische dag aan op de wereldexpo. De grote delegatie die hem vergezelt, is echter meer uit op zakendeals. Verwacht wordt dat 35 samenwerkingsovereenkomsten zullen worden afgesloten. De investeringen die China in Rusland deed, worden door de Russische zijde echter te eenzijdig op de extractieve energiesector bevonden. Er zijn tussen beide landen bijvoorbeeld maar drie gemeenschappelijke nijverheidsparken, een echte peulschil, aldus Sergei Luzyanin, vicedirecteur van het ‘Instituut voor het Verre Oosten’ bij de ‘Russische Academie voor Wetenschappen’.  Toch blijft energie ook een thema tijdens de discussies, maar graag zouden de Russen de Chinezen willen bewegen tot meer geld en knowhow in andere sectoren. Als gebaar van goodwill heeft de Russische energietsaar Igor Sechin de basis gelegd voor Medvedevs trip. Hij tekende een akkoord voor een joint venture olieraffinaderij ter waarde van 5 miljard $ in Tianjin, annex 500 benzinestations.
Wellicht niet toevallig komt China Daily van zijn kant met het nieuws dat de ‘Russian Atomic Energy Corporation’  (Rosatom) wil samenwerken met China op drie sleutelprojecten. Volgens Sergei Novikov van Rosatom betreffen de drie projecten de vierde fase van een uraniumverrijkingseenheid, die af moet zijn in 2012, de uitbreiding van de Tianwankerncentrale en een experimentele snelle neutronenreactor nabij Peking. China is meer geïnteresseerd in industriële reactoren dan in wetenschappelijke en dit lijkt aantrekkelijk voor de Russen want China wil zijn kerncentralepark tegen 2020 sterk uitbreiden.

Lomonosov

Lomonosov

Novikov zegt klaar te zijn voor concurrentie met andere grote spelers op dit vlak.  Hij citeert nog als toetje dat deze zomer de eerste varende kerncentrale Lomonosov Sint-Petersburg verlaten heeft. In een eerste fase wordt koers gezet naar Murmansk voor het bijtanken en later gaat het naar het Verre Oosten, waar het zal blijven. Rosatom heeft 533 miljoen $ geïnvesteerd in Lomonosov, dat een capaciteit heeft van 70 MW en tegen 2012 moet operationeel zijn. Het unieke ligt in het feit dat het drijvend station het opwekken van elektriciteit combineert  met de ontzilting van water. Novikov noemde ook nucleaire ijsbrekers een domein van mogelijke samenwerking tussen beide landen.
Bron: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *