Meer Chinese investeringen in nieuwe energie naar Afrika

Tussen 2010 en 2024 investeerde China voor 66 miljard $ een vijfde van de totale Chinese energiesector en ook een vijfde van de investeringen en bouwactiviteiten qua hernieuwbare energie in Afrika. Voor Afrika blijkt er nauwelijks een alternatief voor de Chinese sector van nieuwe energie die zowel kwalitatief en concurrentieel is.

Garissa Solar Park Foto REA Disclaimer

China investeert steeds meer energie in Afrika in hernieuwbare projecten. Volgens een rapport van de denktank ODI Global is 59 % van de energieprojecten in Afrika nu afkomstig uit zonne- en windenergie. Uit het rapport blijkt dat een vijfde van de totale Chinese energiesector en ook een vijfde van de investeringen en bouwactiviteiten qua hernieuwbare energie in Afrika hebben plaatsgevonden en dit voor een bedrag van 66 miljard $ tussen 2010 en 2024. Het continent is een belangrijke markt geworden voor Chinese zonne- en windtechnologie, met een uitvoerstijging van 153 % tussen 2020 en 2024. Die groei wordt aangewakkerd door de stijgende energievraag in Afrika en de Chinese dominante positie in de productie van zonnepanelen waarvan het volgens het het Internationaal Energieagentschap meer dan 80 % van het wereldwijde aanbod vervaardigt. .

De bevindingen sluiten aan bij wereldwijde trends die aantonen dat China’s energie-investeringen verschuiven van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. In 2021 heeft China toegezegd de financiering van nieuwe kolencentrales in het buitenland stop te zetten. De ODI Global-studie merkte op dat ‘Afrikaanse economieën een kleinere, maar groeiende bestemming vormen voor Chinese wind- en zonne-energietechnologie’. Deze verschuiving zal zich naar verwachting doorzetten gezien de stijgende vraag naar elektriciteitsopwekking en de onbenutte hernieuwbare energiebronnen op het continent.

Hoofdonderzoeker Elena Kiryakova bij het Global Risks and Resilience-programma van ODI Global. Kiryakova verklaart dat Chinese fabrikanten ‘de wereldwijde toeleveringsketens domineren’ en de Afrikaanse markten zien als de sleutel tot het aanpakken van ‘binnenlandse overcapaciteit en concurrentie. ‘Het Chinees industriebeleid verlaagde ook de kosten aanzienlijk’ aldus Kiryakova die eraan toevoegde dat er in ‘de meeste Afrikaanse landen geen echt alternatief is voor Chinese zonnepanelen, die ook als concurrentieel worden beschouwd op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid’. Uit het onderzoek blijkt dat Chinese financiering de meeste hernieuwbare projecten in Afrika heeft ondersteund, hoewel het kredietvolume in 2016 een piek bereikte en sindsdien is gedaald. Desondanks blijven Chinese kredietverstrekkers een groeiend aantal van deze projecten financieren. In het onderzoek van ODI Global wordt opgemerkt dat ‘Afrika bijna een derde van de Chinese wereldwijde energieleningen voor zijn rekening neemt’ en tussen 2010 en 2021 65 miljard $ aan Chinese energiegerelateerde financiering heeft ontvangen.

Olkaria elektriciteitscentrale Foto: Powermag.com Disclaimer

Wereldwijd

Wereldwijd ging in 2024 bijna de helft van de Chinese export van zonnepanelen en windturbines naar opkomende en ontwikkelingslanden en dit voor een bedrag van ongeveer 13,8 miljard $, aanzienlijk meer dan de export naar de Verenigde Staten en de Europese Unie. De export van dezelfde producten naar de VS en de EU bedroeg vorig jaar respectievelijk 117 miljoen $ en 11 miljard $. ‘Gezien de noodzaak voor China om internationaal te verkopen en de handelsbarrières in Afrikaanse landen lager zijn dan in westerse markten, wordt een sterkere impuls van de Chinese export van schone technologie naar Afrika verwacht’ zegt ze eraan toevoegend dat dit ook de trend van Chinese export van schone technologie naar opkomende economieën zou kunnen versnellen.

3 landen

Het onderzoek meldt ook dat China in 2024 voor meer dan 1 miljard $ aan schone energietechnologie exporteerde naar Zuid-Afrika, Mozambique en Kenia. Kenia zag sinds 2020 een verschuiving in de Chinese energiebetrokkenheid, met geen nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen. In plaats daarvan heeft China belangrijke hernieuwbare projecten gefinancierd zoals Olkaria IV en Garissa Solar Park, waarmee het verder gaat dan de traditionele kredietverstrekking. In het gasrijke Mozambique richt China zich voornamelijk op LNG-financiering via een mix van concessionele en commerciële leningen die worden gedekt door Sinosure-verzekeringen. En in Zuid-Afrika is China volgens het rapport sinds 2022 de dominante leverancier van geïmporteerde schone energietechnologie, waarbij Chinese bedrijven een aanzienlijk aandeel van de sector in handen hebben met name in zonne-energieprojecten.

Bron SCMP