Fabrieken dicht voor inspectie arbeidsveiligheid na ontploffingsramp

Meer dan 200 fabrieken gaan tijdelijk dicht voor een grondige veiligheidsinspectie in Suzhou, na de ramp in de fabriek van Kunshan waarbij tientallen arbeiders omkwamen. De directie wordt vervolgd voor overtreding van de veiligheidsvoorschriften en de lokale overheid wordt berispt omdat ze haar werk niet goed heeft gedaan. De industriezone is dringend aan maatregelen voor arbeidsveiligheid toe.

In de stad Kunshan, deel van de stadsprefectuur Suzhou (provincie Jiangsu) was er vorige week in een bedrijf voor auto-onderdelen een explosie die 75 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. De ontploffing was het gevolg van de ontbranding van een grote hoeveelheid metaalstof. De staatsdienst voor arbeidsveiligheid  heeft de Taiwanese directie beschuldigd van het negeren van regels en waarschuwingen. Verder heeft ook de lokale overheid kritiek gekregen omdat zij de toepassing van de voorschriften niet krachtig heeft afgedwongen.

Vernietigend rapport

Persconferentie over rapport

Persconferentie over rapport


Yang Dongliang, de directeur van de staatsdienst voor arbeidsveiligheid (State Administration of Work Safety, SAWS) heeft het onderzoek geleid. In zijn rapport noemde hij een aantal zware overtredingen van de bedrijfsleiding, die neerkomen op een ‘ernstig schuldig plichtsverzuim’. De constructie van de gebouwen was niet conform de voorschriften voor veiligheid. Er waren te veel montagebanden per afdeling en er was te weinig apparatuur om het stof te verwijderen. De elektrische uitrusting voldeed niet aan de normen. Arbeiders hadden geen veiligheidstraining gekregen en droegen geen brandvertragende kledij. De blijkbaar ondeskundige onderdirecteur, verantwoordelijk voor de veiligheid, wist niet dat ontvlammend metaalstof onder bepaalde voorwaarden kon ontploffen. Yang stelt de bedrijfsleiding in de eerste plaats aansprakelijk voor de ramp. De politie heeft managers, onder andere de Taiwanese directeur, gearresteerd. De plaatselijke overheid kreeg echter ook een deel van de schuld. De veiligheidsambtenaar van de stad had zich verweerd met de uitspraak dat de beheerders een aantal keer waren gewezen op de gevaren maar dat ze de waarschuwingen hadden genegeerd. Een krant uit Kunshan, de Modern Express, beweert echter dat er maar vier ambtenaren waren om de enorme industriezone te controleren. De Kunshan Economic & Technical Development Zone (KETD) zit in de top 5 van dit soort ontwikkelingszones,  besloeg in 2009 al een oppervlakte van 20 à 50 km², had plannen voor een uitbreiding tot  100 km² en  telde toen 1.800 buitenlandse investeerders. Werknemers en hun familieleden hebben met getuigenverklaringen de bevindingen van de onderzoekscommissie bevestigd. De fabriek zou hebben bekendgestaan als een smerige, gevaarlijke werkplek, maar een die hoge lonen bood. De slachtoffers zijn ‘kostwinners’ van tussen de 35 en de 45, die uit verschillende, soms veraf gelegen provincies komen (o.a. Anhui, Jiangsu, Sichuan, Henan, Gansu, Shandong en Hebei).
KETD

KETD

Maatregelen nu

Alle bedrijven zijn nu door de staatsdienst verplicht om inspecties uit te voeren betreffende de aanwezigheid van magnesium- of aluminiumstof. Ook bedrijven die steenkool, hout, tabak, katoen en plastic verwerken worden op brandveiligheid en arbeidsveiligheid geïnspecteerd. De provincie Jiangsu, waar Suzhou ligt, zal een grootscheepse controle organiseren in industrie- en bouwzones, scholen, ziekenhuizen, ontspanningscentra, vlieghavens en busstations. De overheid zal hierbij een nultolerantiebeleid voeren tegenover veiligheidsovertredingen. In de stad Suzhou zelf moeten 214 bedrijven tijdelijk het werk stilleggen, omdat gevreesd wordt dat ook zij risico’s lopen met vervuiling door metaalstof.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *