Honderden doden aardbeving ZW China, problemen bij hulpverlening (upd)

615 mensen zijn omgekomen door een aardbeving in het noordelijk gedeelte van de zuidwestelijke provincie Yunnan. De aardbeving met kracht 6,5 deed zich voor in de gemeente Longtoushan, dichtbij de stad Zhaotong. Premier Li was in het rampgebied. Het reddingswerk wordt met man en macht aangepakt, maar ondervindt problemen. 2,2 miljard werd uitgertrokken voor de hulpverlening.

collapsHet epicentrum van de aardbeving die zich voordeed om 16u30 lag in de gemeente Longtoushan, op 23 km van de de stad Zhaotong in de provincie Yunnan. Volgens de overheid is het dodental opgelopen tot 589 en zijn er nog negen vermisten en 2400 gewonden. Meer dan 80.000 huizen zijn ingestort en 500.000 beschadigd. Vele huizen in het arme gebied zijn van leem. Transport, elektriciteit en telecommunicatie werden afgesneden. Elf procent van de telecomstations in het kanton raakten onklaar, maar zijn met spoed hersteld. In totaal zijn er intussen 230.000 mensen geëvacueerd, die dringend nood hebben aan voorlopig onderdak.
Iemand beschreef de straten als een slagveld na een bombardement. De beving werd gevoeld tot in Kunming en zelfs in Chengdu en tot Chongqing. Velen waren ook ongerust toen ze hun familieleden niet konden bereiken via de telefoon.

lizhaodong

Premier Li bezoekt het getroffen gebied


Lokale autoriteiten stuurden direct 7000 reddingswerkers en het leger bracht 2500 soldaten en officieren naar het rampgebied om hulp te bieden. Het leger heeft instrumenten mee om leven te detecteren, middelen om te graven, medische apparatuur voor veldhospitalen en mobiele waterzuiveringsinstallaties. Tienduizenden stuks materiaal zoals tenten, vouwbedden, dekens en kledij werden naar de omgeving gestuurd. De bevoorrading met drinkwater blijkt een groot probleem waar met man en macht aan wordt gewerkt. Premier Li Keqiang is op maandag naar het gebied gereisd en heeft namens de leiding van het land zijn leedwezen betuigd. Hij heeft ook een aantal ziekenhuizen bezocht en overleg gehad met de reddingswerkers en hulpverleners. De premier heeft erop aangedrongen dat er op elke vierkante meter naar overlevenden wordt gezocht. Ook president Xi Jinping heeft benadrukt dat het reddingswerk de absolute voorrang moet krijgen. Uit heel China en uit de hele wereld komen er blijken van medeleven met de nabestaanden, onder andere van de Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki Moon, van de leiders en de bevolking in Rusland, de VS en Japan. Ook de Panchen Lama betuigde zijn deelneming.
#(鲁甸地震)(2)抢救伤员Naar verluidt is de beving de ergste die Yunnan de laatste 100 jaar meemaakte. Zhaotong bevindt zich op een aardbevingsbreuklijn: in september 2012 veroorzaakte een aardbeving van kracht 5,7 al 80 doden en verwondde 800 mensen. In 1994 vielen zelfs 1400 doden.
Ook de Tibetaanse stad Xigaze is getroffen door een aardbeving met kracht 7.0, maar er zouden geen slachtoffers zijn. Te Zhaotong werden tot maandagmorgen 411 naschokken gevoeld waarbij vier met een intensiteit tussen 4.0 en 4.9 en vijf met kracht tussen 3.0 en 3.9. In totaal ondervinden meer dan een miljoen personen de gevolgen van de aardbeving. Stortregens en naschokken bemoeilijken het reddingswerk. Dat werk is al vol gevaar omdat er door de beving en door modderstromen en ophoping van puin meertjes zijn ontstaan die dreigen over te lopen. Er moeten ook openingen en noodwegen worden gemaakt, soms met behulp van explosieven. Het medeleven en de bereidheid om te helpen onder de gewone Chinezen zijn groot. Dat heeft ook een keerzijde: de hulpverlenende instantie heeft aan niet-professionele burgers gevraagd om met hun eigen voertuigen uit het gebied weg te blijven zodat ze het verkeer erheen niet hinderen. Ook is er een dringend verzoek gedaan om niet op particulier initiatief ‘hulpgoederen’ (zoals bijvoorbeeld frisdrank) naar Longtoushan te brengen. Het bijstaan van hulpverleners door vrijwilligers is natuurlijk welkom, maar moet via de officiële instanties gaan om op een deskundige en gecoördineerde manier te worden ingezet. De centrale regering heeft intussen 2,2 miljard yuan (267 miljoen euro) gereserveerd voor de hulpverlening, zo heeft het Nationale Comité voor Rampenbestrijding gemeld.
Bronnen: Xinhua, China Daily, SCMP, BBC
Zie ook CCTV over reddingsoperatie
http://news.xinhuanet.com/english/video/2014-08/06/c_133535618.htm
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *