Meer kinderen in China, maar niet genoeg

Het aantal kinderen in China neemt toe. Maar nog onvoldoende om de bevolking op termijn stabiel te houden.

In 2016 steeg het aantal geboorten in China met 8%. Over het hele jaar werden bijna 18 miljoen baby’s geboren. Het was 16 jaar geleden dat het er nog zoveel waren. De toename van het aantal geboorten komt er alhoewel het aantal vrouwen tussen 15 en 49 jaar de voorbije vijf jaren gemiddeld met 3,5 miljoen per jaar daalde.
Van de nieuwgeborenen is 45% of 8 miljoen een tweede kind. De regering heeft in december 2015 alle beperkingen op een tweede kind afgeschaft. Nadat de regels in 2013 al versoepeld waren, bedroeg het aantal tweede kinderen 30%.
Demografen verwachten de volgende vijf jaren telkens tussen 17 en 20 miljoen geboorten. Daardoor zal het aantal kinderen per vruchtbare vrouw stijgen van de huidige 1.4-1.6 tot 1.7. Dat is nog altijd flink onder  2.1, het aantal dat nodig is om de bevolking op peil te houden. Het zal dus nodig zijn de jonge koppels aan te moedigen om meer kinderen te maken.
Bovendien is niet duidelijk hoeveel jonge koppels nog twee kinderen willen. Het opvoeden van een kind vraagt immers zware financiële inspanningen. Het geboortecijfer van 2016 is kunstmatig hoog omdat vele oudere vrouwen nog snel van de nieuwe regels gebruik maken om een tweede kind te krijgen. Dat is voorbijgaand.

Radicale omslag

In 1978 zijn er strenge regels uitgevaardigd om de Chinese gezinnen te beperken tot één kind. In de jaren 50 was er een bevolkingsexplosie geweest door betere gezondheidszorg en voeding. Een grotere vrijheid van de jongeren in de Culturele Revolutie zorgde voor een verdere babyboom. In 1978 telde China meer dan het dubbele aantal inwoners van 1949. De regering vond dat ze moest optreden. De weerstand bleef echter groot, vooral op het platteland waar de traditie vereiste dat men een zoon kreeg. Het aantal kinderen per vrouw daalde nooit onder 1.3-1.4.
Toen vanaf 2011 het aantal arbeidskrachten begon te dalen, terwijl de totale bevolking nog bleef stijgen, werd duidelijk dat de omslag moest ingezet worden. De vraag wordt nu gesteld of men de geboortebeperkingen niet te lang heeft aangehouden. Sommigen spreken van het invoeren van kindergeld om de nataliteit te bevorderen. China is volgens internationale normen nu al vergrijsd. Eén op zes van de Chinezen is ouder dan 60 en meer dan 10% ouder dan 65.
Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *