Meer rijke Chinezen

De nieuwe lijst van de rijkste Chinezen is uit. Deze keer vallen vooral vastgoed- en bouwondernemers op. Stijgende beurskoersen doen de grootste vermogens aanzienlijk stijgen.

AfbeeldingHurun Report publiceert sinds 1999 jaarlijks een lijst met de rijkste Chinezen. Nummer één wordt Wang Jianlin, voorzitter van Dalian Wanda Group; zijn fortuin verdubbelde in één jaar tot 22 miljard dollar; Wanda is een vastgoedbedrijf, dat buiten vooral commerciële projecten in China ook plannen heeft voor hotels in Londen en New York; Wang investeert ook in andere sectoren, zoals Sunseeker, een Britse bouwer van luxe achten die hij opkocht voor 1,6 miljard dollar, en in de grootste Amerikaanse cinemaketen AMV. De Chinese regering moedigt privé-investeers aan te investeren in het buitenland, waar staatsbedrijven zelden welkom zijn.

De vorige nummer één, Zong Qinghou, de voorzitter van drankengroep Wahaha, werd 48% rijker maar viel met 18,7 miljard toch terug naar de tweede plaats.

In de top vijf vinden we verder nog drie nieuwkomers: Pony Ma van internetfirma Tencent, Yang Huiyan van Country Garden, en Wei Jianjun van Great Wall Motor. Ze werden gemiddeld 80% rijker.

China telt nu 315 dollarmiljardairs, 25% meer dan vorig jaar. De 1.000 rijkste Chinezen gingen er vorig jaar 27% op vooruit; het jaar voordien verminderde hun fortuin.
De klassering van Hurun wordt sterk beïnvloed door de koers van de aandelen op de beurzen van Hongkong, Sjanghai en Shenzhen waar de bedrijven van de rijkste Chinezen genoteerd zijn. Hurun is een initiatief van Rupert Hoogewerf, die zijn gegevens uit verschillende bronnen sprokkelt en waarschuwt dat het opstellen van een wetenschappelijke lijst niet echt mogelijk is. Zo valt het bijvoorbeeld op dat de Forbes lijst voor de nummer één ‘slechts’ een fortuin van 14 milard dollar opgeeft. Een verschil van meer dan 50%!

Een kwart van de rijkste Chinezen verwierf zijn fortuin in de vastgoedsector. Bovendien zijn zes van de tien rijkste chinezen actief in de bouwsector. Meteen komt de problematiek van de vastgoedsector naar boven. Een grote vraag naar gewone woningen en een golf van speculatie op duurdere woningen, jagen de prijzen ondanks alle maatregelen omhoog. Tegelijk kan de overheid niet echt drastisch optreden want de bouw is een sector met heel veel banen en de belangrijkste klant van cement- en staalfabrieken.

IT en ontspanning, geneesmiddelen, financiële investeringen en auto’s zijn de sectoren die belangrijker werden. Grondstoffen, kleinhandel, fabricage, staal en confectie werden minder belangrijk.

153 of zowat 15% van de rijkste Chinezen spelen een politieke rol, in het Nationale Volkscongres of in de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese Volk.

(Bron: Reuters, Forbes)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *