Meer sociale rechten en diensten voor migranten in Guangdong

Nadat het gerecht gevangenisstraffen uitsprak tegen migranten  voor recente rellen in Zengcheng en Chaozhou, wil de Communistische partij de migranten beter betrekken bij het sociaal beleid. Ze zullen onder meer uitgenodigd worden deel te nemen aan partijcomitées en de lokale afdelingen van volkscongressen en de consultatieve commissies. Ook moeten meer sociale organisaties de dienstverlening op hen afstemmen.
Recentelijk braken ernstige rellen los bij migranten in  de gemeente Xintang uit Zengcheng en de gemeente Guxiang uit Chaozhou. De politie arresteerde 19 migranten, vooral afkomstig uit Sichuan. Het betrof de ergste onlusten sedert decennia. Guangdong telt met 26 miljoen migranten de grootste migrantenpopulatie en dit maakt 10 % uit van het landelijk totaal. In het dorp Dadun dat deel is van Xintang, zijn er van de 60.000 bewoners maar 7000 oorspronkelijke bewoners. Voor de rellen kregen vijf personen van Zengchengs gerecht anderhalf tot vijf jaar gevangenisstraf voor het stichten van onrust, opzettelijke verwondingen en weerspannigheid. Hetzelfde hof veroordeelde 6 anderen van negen maanden tot 5 jaar wegens de onlusten en het verhinderen van publieke diensten.

Migranten kunnen tijdens het weekend 15 minuten gratis bellen naar huis


Guangdongs onderpartijvoorzitter Zhu Mingguo is zich bewust dat indien  geen socialere aanpak komt van het probleem, er zich nog rellen zullen voordoen. Vorig jaar werden al voor de eerste keer 50 migranten gerecruteerd als ambtenaar en dit jaar zal dit aantal door de sociale diensten verhoogd worden tot 120. 130 zouden ook terecht kunnen bij de ambtenarij op kantonniveau. Zhu die sprak na een partijplenum, vindt dat alle lokale overheden met een grote migrantenconcentratie  enkelen moet aanwerven als raadgever. Voor elke 10.000 personen wil hij minstens 5 sociale organisaties die diensten aan hen verlenen, waarbij de sociale werkers 10 % van de bevolking moeten uitmaken.  Tenslotte vindt Zhu dat de migranten ook zullen genieten van het puntensysteem dat moet leiden tot het bekomen van het stedelijk verblijfsrecht. Het systeem dat één jaar oud is, leverde al 100.000 migranten een stedelijke hukou.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *