Meest snel groeiende firma’s rond de Grote Baai in Shenzhen

Uit een in de SCMP gepubliceerde rangschikking van Statista blijkt dat in het gebied van de Grote Baai Shenzhen met 30 van de 80 sterkst groeiende bedrijven over het meest snelgroeiende ondernemingen beschikt. Hongkong volgt op de tweede plaats met 21 snelle groeiers en Guangzhou telt er 14.

Shenzhen (foto TripAdvisor)

In februari kondigde de Chinese regering een samenwerkingsplan aan voor het gebied rond de Grote Baai. Dit gebied dat uit de twee speciale administratieve zones van Hongkong en Macao evenals uit 9 steden in Guangdong bestaat, telt 70 miljoen inwoners en heeft samengeteld een grotere productie dan Spanje. Het blad South China Morning Post uit Hongkong heeft door het in online gespecialiseerde statistieken Statista uit Hamburg een rangschikking laten opstellen van de bedrijven die in het gebied van de Grote Baai tussen 2015 en 2018 het sterkst groeiden. Statista weerhield daarvoor ondernemingen met minstens 1 miljoen yuan omzet in 2015 en minstens 9 miljoen in 2018.

Shenzhen met 30 van de 80 snelle groeiers heeft er het meest en bevestigt daarmee de reputatie van het Silicon Valley van China. Hongkong staat tweede met 21 van de tachtig sterk groeiende ondernemingen. Het fintech bedrijf WeLab dat één van de acht vergunde virtuele banken in Hongkong is, komt naar voor als de groeikampioen bij uitstek want het in 2013 gestart bedrijf groeide tussen 2015 en 2018 met 400% en telt al 827 personeelsleden. De hoofdstad van Guangdong Guangzhou is de thuisbasis van 14 snelle groeiers en Dongguan heeft er vijf. Macao moet het met één firma stellen die spelconsoles assembleert. De stad Jiangmen is de enige stad zonder firma die er 80 heeft.

Stichter en CEO van Statista Friedrich Schwandt meent dat een bedrijf dat er in slaagt tot de snelle groeiers te behoren zowel talent, zakenpartners als investeerders aantrekt. De South China Morning Post voegt er aan toe dat de blauwdruk uit februari al gezorgd heeft voor het aantrekken van investeringen naar het gebied. Banken uit Hongkong breiden voorts hun aanwervingen uit naar de gehele regio. De vastgoedprijzen zijn ook gestegen in Zhuhai, Foshan en Zhongshan. De krant wijt dit aan speculanten uit Hongkong die de markt een stap voor willen zijn door zich van een plek te voorzien in de vasteland steden uit het gebied.

Bron: SCMP

Bekijk ook de Bloomberg video over Shenzhen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.