VS en China bereiken deal fase 1

De VS-pers deelde donderdagavond mee dat VS en China het eens werden over het sluiten van een eerste handelsdeal. Die voorziet dat China voor 50 miljard $ Amerikaanse landbouwproducten aankoopt in ruil voor een halvering van de op Chinese ingevoerde heffingen. Met de overeenkomst wordt op het nippertje verhinderd dat op 15 december nieuwe heffingen van kracht worden. China heeft de deal vrijdagavond bevestigd.

De Amerikaanse president Trump heeft volgens de zakelijke nieuwssite Bloomberg – overgenomen door de gehele VSpers – zijn handtekening geplaatst onder een overeenkomst die gesloten werd tussen de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars. De wettelijke tekst moet echter nog worden gefinaliseerd. Al bij de opening van de beurzen gisteren had de president getweet dat de VS en China zeer dicht bij het bereiken van een ‘grote’ overeenkomst stonden. Eigenlijk had hij dat al in oktober in het vooruitzicht gesteld. Volgens de Global Times bestaat de tekst van de overeenkomst uit negen hoofdstukken.

Inhoud

De Amerikaanse onderhandelaars zouden onder meer hebben aangeboden om de bestaande importheffingen op Chinese producten ter waarde van 375 miljard $ met de helft te verminderen in ruil voor toezeggingen door Peking om jaarlijks voor 40 tot 50 miljard $ aan Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Volgens Politico zouden de Chinese onderhandelaars hebben beloofd om op twee jaar tijd voor 200 miljard $ Amerikaanse goederen en diensten te kopen.
De deal zou naast bijkomende aankopen van landbouwproducten ook Chinese toezeggingen bevatten om de diefstal van intellectuele eigendommen te stoppen evenals de verbintenis van beide kanten om hun munt niet te manipuleren. De discussies over de Amerikaanse klachten aangaande de staatsteun worden uitgesteld tot een volgende fase. De deal werd vrijdag in de VS bevestigd door het kabinet van de United States Trade Representative .

Sojabonen uit Illinois

De voorbije 20 maanden legde de VS op 250 miljard $ Chinese producten een heffing van 25% en een andere heffing van 15% voor 110 miljard $ bijkomende goederen. Door het akkoord wordt verhinderd dat zondag nieuwe heffingen op 160 miljard $ op Chinese import ingaan van speelgoed tot smartphones en spelcomputers. Naar verluidt vreesde de VS dat indien deze van kracht waren geworden, dit China er zou toe nopen om een eigen zwarte lijst van Amerikaanse bedrijven op te stellen.

Reacties

In de VS is er zowel kritiek op de overeenkomst door haviken die de overeenkomst te toegeeflijk vinden als van de Retail Industry Leaders Association  die alle heffingen willen zien verdwijnen. De beurs reageerde donderdag opgelucht op de presidentiële tweet. Vandaag stegen zowel de Hang Seng index te Hongkong als de Nikkei-index met meer dan 2%.
Bloomberg economisten schatten dat een bestand er toe zou kunnen leiden dat de wereldproductie met 0,6% verhoogt. Ook voor de Chinese buitenlandse handel zou het akkoord een opsteker betekenen want in november daalde die met 0,5% tegenover het jaar voordien.

In China had de woensdag te Beijing beëindigde Economische Conferentie opgeroepen tot het opstellen van plannen voor onvoorziene omstandigheden die nu wellicht minder dringend zullen zijn. Vice-minister van Handel Wang Shouwen heeft bevestigd dat China en de VS het eens werden om de heffingen gradueel te verminderen. China zal meer landbouwproducten kopen, intellectuele eigendom beter beschermen en meer kansen bieden aan buitenlandse leveranciers van financiële diensten. China verwacht dat dit het vertrouwen in de markten zal verhogen en zo de weg effenen om meer VS goederen en diensten in China in te voeren. Deze mededeling uit Beijing deed op de beurs de S&P 500 met 0.5 % stijgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi leverde vrijdag op zijn jaarlijks bilan van de diplomatie echter kritiek op de VS wegens het stemmen van wetten over Hongkong en Xinjiang die China belasterden. Wang Yi vond dat er tussen de twee partijen diepgewortelde problemen waren die aangepakt en opgelost moeten worden. Kortom zelfs met het handelsakkoord waar China ook sterk naar streeft, zijn de diplomatieke plooien tussen de twee nog niet glad gestreken. Toch heeft China eveneens heffingen laten vallen die dit weekend zouden ingegaan zijn.

Bronnen: Bloomberg, SCMP, , Global Times, WSJ

Lees ook Xinhua over de deal

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar