Meng Wanzhou eindelijk op vrije voeten

Na een overeenkomst tussen Meng Wanhou en de VS Justitie heeft Canada de aangehouden Huawei topvrouw op vrije voeten gesteld. Ze kreeg een warm onthaal op de luchthaven van Shenzhen. China laat van de andere kant de twee wegens spionage beschuldigde Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor vrij.

Meng op luchthaven Shenzhen

Na drie jaar enkelband toezicht in haar huis te Vancouver heeft het Canadese juridisch geding tegen Meng Wanzhou zijn beslag gekregen. Het was op vraag van de Amerikaanse justitie dat de top financieel verantwoordelijke van Huawei in Canada werd aangehouden na een vlucht naar Vancouver.  

Het US Federal Court in Brooklyn hoorde Meng nu via video en besliste dat de beschuldigingen tegen haar worden opgeschort. Daarna verscheen ze kort voor het the Supreme Court of British Columbia waar het uitleveringsverzoek werd ingetrokken evenals de borgtochtvoorwaarden.  Nadat het Canadese departement van Justitie verklaard had dat het haar vrij stond Canada te verlaten, nam ze twee uur later een Air China 777 vliegtuig richting Shenzhen.  Meng had ‘niet schuldig’ gepleit tegen een klacht dat ze tegen de HSBC bank in een Powerpoint presentatie uit 2013 informatie zou hebben verdonkeremaand over de rol van het Huawei filiaal Skycom,in Iran. De verdediging van Meng vindt dat de beschuldigingen steunden op een duidelijk vacuum. De VS beschuldigingen tegen Meng worden maar definitief ingetrokken op 1 december 2022 als Meng Wanzhou geen VS wetten met de voeten treedt voordien.

Meng werd bij aankomst te Shenzhen door supporters en pers verwelkomd als een held. De rode loper werd uitgerold. .auwelijks was het vliegtuig met Meng het Chinese luchtruim binnen of BuZa woordvoerder Hua Chunying verklaarde dat ‘dit een incident van politieke vervolging tegen een Chinees burger betrof met het doel om een Chinese hightech onderneming te onderdrukken’. De fraude beschuldigingen tegen Meng noemde ze’ puur gefabriceerd’. De acties van de VS en Canada waren bijgevolg’ typisch willekeurige aanhoudingen”. Naar verluidt hoopt de VS met het droppen van de beschuldigingen tegen Meng de troebele betrekkingen met China alvast met één onderwerp te ontmijnen.

Parallel kondigde de Canadese premier Trudeau aan dat China de twee wegens spionage veroordeelde Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor had vrijgelaten en dat zij op hun beurt op het vliegtuig werden gezet, richting Canada. Volgens Global Times nam Spavor foto’s van geheime militaire uitrusting en zond ze naar Kovrig.

Global Times, SCMP

Lees ook CGTN

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Meng Wanzhou eindelijk op vrije voeten

  1. Spavor is veroordeeld als spion tot 11 jaar, niet beschuldigd! Meng zat niet opgesloten in haar huis, ze had een enkelband en kon van haar ene huis naar haar andere vrijelijk bewegen, ze kon shoppen, mensen ontvangen en doen wat ze wilde doen. De Canadezen zaten in strikte gevangenis, zelfs zonder adequate regelmatige ambassade steun. Met de vrijlating van de Canadezen laat China zien dat het verworden is tot een schurkenstaat die diplomatie bedrijft met kidnap en chantage.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *