Vijfjarenplan voor bouw infrastructuur

De Chinese regering heeft een vijfjarenplan voor de bouw van infrastructuur afgekondigd waarin ze 10.000 miljard yuan zal in investeren. De prioriteiten zijn onder meer telecom netwerken, het industrieel internet en slimme logistiek.

De trend om minder sterk te gaan investeren in auto- en spoorwegen evenals luchthavens zet zich door. In het zopas afgekondigde vijfjarenplan voor de bouw van infrastructuur staan investeringen in telecom netwerken, satelliet navigatie, het industrieel internet en slimme logistiek vooraan maar ook transport. Bij de andere prioritaire gebieden behoort ook het herstel van reservoirs en openbare gebouwen.  Over vijf jaar gespreid zou 10.000 miljard yuan aan de bouw van infrastructuur worden gespendeerd, aldus een raming van de Industrial and Commercial Bank of China .

 Het plan wil de binnenlandse vraag vergroten, de economische omvorming in de hand werken en de groei aanwakkeren. Recentelijk hebben buitenlandse organen zoals Fitch en de Bank of America de Chinese groeivoorspelling voor dit jaar naar beneden bijgesteld tot 8%. Voornaamste reden is de afkoeling in het vastgoed want de Evergrande donderwolk hangt nog boven de sector. Volgens hoofdeconomist Zhong Zhengsheng bij Ping An Securities heeft China voldoende fondsen ter financiering van het plan zoals 1810 miljard yuan van een speciale obligatie die gedurende de laatste vier maanden van het jaar zal worden uitgegeven. Zaak is nu de projecten voor te bereiden en met de bouw te starten.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *