Milieu-inspecties naar alle provincies

Nadat een eerste milieu-inspectie in de provincie Hebei allerlei problemen aan het licht bracht, is het Milieuministerie van plan inspectieteams te sturen naar alle provincies. Dit jaar nog zullen 14 provincies onderdeel uitmaken van een inspectie naar de naleving van de milieuwetten.

hebeipollut2In het verleden kwam het enkel aan de Central Commission for Discipline Inspection toe om inspectieteams naar de provincies te sturen om te controleren of de wetgeving werd nageleefd door de lokale besturen. Recentelijk stuurde het Milieuministerie een inspectieteam uit naar de vervuilde provincie Hebei die zich naast Beijing bevindt. De bevindingen van deze inspectie werden woensdag bekend en brachten heel wat problemen aan het licht. Deze gaan van een snelle verslechtering van het milieu tot het niet doelmatig naleven van wetten en reglementen.
De inspecteurs hielden gedurende hun maandlange missie discussies met alle top verantwoordelijken van de provincie die tot de meest vervuilde behoort en die instaat voor een kwart van ’s lands staalproductie. Gedurende het eerste kwartaal telde Hebei 5 van de 10 Chinese steden met de meeste luchtvervuiling. Tijdens hun verblijf kregen de inspecteurs dagelijks meer dan 100 oproepen van bewoners met milieuklachten, aldus hoofd Liu Changgen van de National Environmental Protection Inspection Office. Hij beloofde dat zijn team dat meer dan 120 controleurs telt in de toekomst om de twee jaar de provincies zullen aandoen. Nog dit jaar zullen ze 14 provincies bezoeken.

Systeem

Volgens directeur Zhang Xiaode van het  Ecological Civilization Research Center bij de Chinese Academy of Governance bestaat er bij de lokale besturen duidelijk minder enthousiasme over het milieu dan op het centraal niveau want de lokale verantwoordelijken werden in het verleden hoofdzakelijk beoordeeld op de brp-groei in hun gebied. Hij vindt dan ook dat er een fundamenteel systeem opgezet moet worden die de milieubescherming superviseert. Voor het zo ver is kunnen de inspecties van de centrale regering de lokale besturen aanmoedigen om meer inspanningen te doen voor het milieu. Directeur Ma Jun van ngo Institute of Public and Environmental Affairs vindt dat de inspecties gekoppeld zouden moeten worden aan een betere deelname van het publiek.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *