Minimumlonen omhoog in Zuidoost-China (upd)

migranten naar huis voor Lentefeest..komen ze terug naar Zhejiang? Foto Xinhua

migranten naar huis voor Lentefeest..komen ze terug naar Zhejiang? Foto Xinhua


In de zuidelijke provincie Guangdong stijgt het minimumloon voor voltijd- en deeltijdbanen in de bedrijven gemiddeld met 21,1% vanaf 1 mei. De verschillende grote steden zullen de verhoging aanpassen aan de plaatselijke situatie en behoeften, zo blijft de hoofdstad Guangzhou de koploper op dit terrein. Het hoogste minimumloon zal 1.030 yuan (111 euro) per maand en 9,9 yuan per uur gaan bedragen. Het laagste wordt 660 yuan (71 euro) per maand en 6,4 yuan per uur. Het departement personeelsbeleid en sociale zekerheid van de provincie heeft dat aangekondigd. Het is de sterkste toename sinds het minimumloon in 1994 werd ingevoerd in de provincie Guangdong.

In de oostelijke kustprovincie Fujian zijn de minimumlonen nu al naar boven aangepast met 24,5% en bij de buren in Zhejiang wordt het hoogste minimumloon vanaf volgende maand 1.100 yuan (118 euro).
De bedoeling is om sollicitanten aan te trekken. Een van de oorzaken voor het tekort aan arbeidskrachten dat begin dit jaar werd geconstateerd is de wanverhouding tussen de lage lonen en het dure leven in de hoogontwikkelde kustregio’s.
De overheid wil met de verhogingen ook de inkomensongelijkheid verder verminderen.
De werkgevers van Hong Kong maken via hun industriefederatie bezwaren tegen de maatregelen. Zij vinden het een te scherpe stijging van het salaris die het concurrentievermogen van de bedrijven in de Parelrivierdelta zal aantasten en in feite weinig zoden aan de dijk zet voor het probleem van het tekort aan arbeidskrachten.’We betalen al meer dan wat we verplicht zijn en we hebben nog arbeiders te kort’, zeggen ze.
De werkgevers voorzien dat ze nu ook de andere lonen zullen moeten verhogen en meer zullen moeten betalen voor overwerk en bonussen. Vooral de ondernemers met arbeidsintensieve bedrijven, speelgoed- en kleidingbedrijven, klagen.
De provincies mikken vooral op binnenlandse migranten. Volgens Mo Rong, een onderzoeker van het nationale ministerie voor Personeelsbeleid en Sociale Zaken, zal er echter meer nodig zijn om de twintigers en dertigers onder hen te lokken: te denken valt aan meer rechten, kansen op loopbaanontwikkeling en een prettiger cultureel en psychologisch leefklimaat.
Bronnen: Xinhua en SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *